hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa borsalarına, AB parlamento seçimleri etkisi

    Avrupa borsalarına, AB parlamento seçimleri etkisi
    expand

    Avrupa borsaları ve euro, aşırı sağ partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gösterdiği güçlü performansın ardından Pazartesi günü düşüş yaşadı. Bu gelişme, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un parlamentoda erken seçim çağrısı yapmasına neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Pazar günü geç saatlerde Ulusal Meclis'i feshedip erken genel seçim çağrısında bulunması, Paris CAC 40 endeksinde %2'den fazla düşüşe neden oldu ve endeks %1,7 düşüşle 7.863,52 puan seviyesine geriledi.

    Bu haberin ardından euro, dolar ve pound karşısında değer kaybederken, Frankfurt ve Londra borsaları da olumsuz etkilendi. Frankfurt DAX endeksi %0,6 düşüşle 18.440,32 puana, Londra FTSE 100 endeksi ise %0,3 düşüşle 8.221,12 puana geriledi.

    Avrupa'nın birçok yerinde aşırı sağ partiler seçimlerde başarı elde etti. Fransa, İtalya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler birinci sırada yer alırken, Almanya'da aşırı sağcı AfD ikinci sırada geldi.

    Hargreaves Lansdown'un para ve piyasalar sorumlusu Susannah Streeter, "Fransa'da erken seçim çağrısı, finansal piyasalarda belirsizliği artırdı. Yatırımcılar, hem Fransa hem de Almanya'da AB seçimleri sırasında seçmenlerin kitlesel olarak aşırı sağa kaymasının ardından Macron'un otoritesini yeniden sağlama amacıyla aldığı seçim kararını değerlendiriyor," dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa, 30 Haziran'da yeni bir Ulusal Meclis için oy kullanacak, ikinci tur ise 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Ayrıca Paris Olimpiyatları 26 Temmuz'da başlayacak.

    Bu gelişmeler, Avrupa borsalarında dalgalanmalara yol açarken, yatırımcıların dikkatini siyasi ve ekonomik belirsizliklere çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow