Avrupa Birliği Abramoviç'e yaptırımları onayladı
AB mahkemesi Rus iş insanı Roman Abramoviç'e yönelik yaptırımları onayladı. Abramoviç ise Ukrayna ihtilafından çıkar sağladığı yönündeki iddiaları yalanladı.
Rus milyarder Roman Abramoviç, Avrupa Birliği (AB) mahkemesinin iş insanına yönelik yaptırımları kaldırmayı reddetmesinin ardından Ukrayna ihtilafından fayda elde ettiğini reddetti.
AB Genel Mahkemesi, iş insanının, mahkeme kararına göre Moskova'ya “önemli bir gelir kaynağı” sağlayan çelik ve madencilik devi Evraz'ın çoğunluk hissedarı olduğunu söyleyerek, hukuki itirazını reddetti.
Abramoviç, Evraz'ın yüzde 28,7'sinin yanı sıra Rus nikel ve paladyum madencisi Norilsk Nickel'in, teknoloji devi Yandex'in, Renaissance Insurance'ın ve çevrimiçi video yayın hizmeti ivi'nin de hisselerine sahip.
Abramoviç ve ailesi, Forbes'un 2023'teki en zengin Ruslar listesinde 9,2 milyar dolarlık tahmini servetle 16. sırada yer alıyor.
AVUKATLAR TEPKİLİ
Abramoviç'in temsilcileri, karara cevaben iş insanının "Rusya da dahil olmak üzere herhangi bir hükümetin karar alma mekanizmasını etkileme kabiliyetine sahip olmadığını ve savaştan hiçbir şekilde faydalanmadığını" vurguladı.
Açıklamada , "Bugünkü karardan dolayı hayal kırıklığına uğramış olsak da, mahkemenin AB Konseyi tarafından sunulan çeşitli argümanları dikkate almamasını ve bunları yaptırımların sürdürülmesi için bir temel olarak dahil etmemesini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
PUTİN'LE YAKIN BAĞLARI VAR
Milyarder, Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasından kısa bir süre sonra AB, İngiltere ve Kanada'daki yaptırımlar listesine eklenmişti.
O zamanlar Abramoviç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le uzun süredir devam eden ve yakın bağları olduğu ve bu bağların kendisine hatırı sayılır servetini korumasına yardımcı olduğu iddia ediliyordu.
Brüksel ayrıca milyarderin işinin vergilendirilmesinin Rusya bütçesi için "önemli bir gelir kaynağı" haline geldiğini iddia etti.
Mayıs 2022'de iş adamı, karara itiraz etmek için AB Genel Mahkemesine başvurdu. Adının AB yaptırım listelerine dahil edilmesini bozmaya çalıştı ve 1 milyon Euro (1,01 milyon dolar) olduğu tahmin edilen itibarına zarar verilmesi nedeniyle tazminat istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yüksek emekli maaşı alabilmek için bu detaya dikkat! Uzman isimden emeklilik hazırlığı yapanlara kritik uyarı...
İslam Memiş 2025 yılı tahminini açıkladı! Altın yeniden yükselecek mi?
ASGARİ ÜCRET | 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Masada hangi rakamlar var?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 19 KASIM 2024! Yarın BİM kataloğu ürünleri neler?
Hacizli araç satışında yeni dönem! İkinci el piyasası bu durumdan nasıl etkilenecek?