hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Altın Çeşitleri...

    Altın Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Altın Çeşitleri...
    expand

    Yeryüzünde bulunan birçok element vardır. Bunlardan bir tanesi ise altındır. Altın eski tarihten beri çok değerli bir madde olarak bilinirdi. Zenginliğin ve gücün simgesi olan altın günümüzde hem takı yapımında hem de yatırım amaçlı kullanılan bir maddedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın, Au simgesi ile gösterilmektedir. Bu Latince dilinde parlayan ve ışıldayan anlamına gelmektedir. Parlak, yumuşa ve sarı renkteki madde doğada bulunmaktadır. Ancak nadir bulunduğundan değeri oldukça yüksektir. 

    Altın Çeşitleri Nelerdir?

    Antik çağlardan beri altın çok değerli bir madde olarak bilinirdi. Görüntüsü ile ışıldaya ve etkileyen altın, ilk Mısırda bulunmuştur. Asitlere karşı oldukça dayanıklıdır. Serbest olarak doğada bulunabilir ve demir gibi de paslanmaz. Çok kolay işlenmesi ve sağlam olması ise onu cazip olmasını sağlamaktadır. Takı ve süs eşyalarında kullanılan altın, günümüzde yatırım amaçlı tercih edilmektedir. Çok çeşitli altın seçenekleri vardır. Cumhuriyet altını, ziynet altını, Reşat altın, Hamit altın, Külçe altın ve gram altın bulunmaktadır. Osmanlı döneminde kullanılan altın ise Hamit altın ve Reşat altıdır. 

    En Çok Bilinen Altın Çeşitleri

    Altın günümüzde takı olarak veya yatırım amaçlı kullanılıyor. Özellikle kültürümüzde altın takılır. Yeni evlilere özellikle altın takılır. En çok bilinen altın seçeneklerinde gram altın, çeyrek ve tam altın seçeneğidir. Külçe altın ve Gremse altını da bilinmektedir. Altınlar gram seçenekleri farklıdır. Boyutu, şekli gibi detaylar farklılık göstermektedir. Takı olarak tercih edilen altınlar ise kolye, bilezik, küpe veya yüzük olarak karşımıza çıkıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Altın Çeşitleri...Altın Maddesinin Tarihteki Yeri Nedir?

    Altın sadece bugün değiş, geçmişte de değerli sayılan bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Antik Mısırda, 3200 yıllarında para olarak kullanılmaya başlanmıştır. Eşit boyda çubuk altınlar ticarette kullanılmaktaydı. M.Ö.550 yılında altın tam anlamı ile Anadolu coğrafyasında para olarak kabul edilmiştir. Bu durum Lidyalılara kadar uzanmaktadır. Azka ve İnka uygarlıkları tarafından altın çok değerli bulunmuştur. 

    Türkiye'de ise altın biraz daha geç kullanılmaya başlanmıştır. 2001 yılında Türkiye Cumhuriyetinde altın üretime başlanıştır. Buna rağmen zaman içerisinde Türkiye diğer ülkelere yetişmeyi başarmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihte Altın Nasıl Kullanılmıştır?

    Hükümdarlığın, gücünü sembolü olarak kabul edilen altının tarihi bir yolculuğu var. Kral ve padişahların taçları üzerinde altınlar bulunmaktaydı. Tarihte altından yapılmış objelere ve süs eşyalarına rastlamak mümkün. Arkeolojik kazılarda bu durum net olarak görülmüştür. Bu objeler ve süs eşyalar Güney Irak bölgesinde bulunmuştur. Türk uygarlıklarda ise altın devletin ve hükümdarlığın sembolü olarak kabul edilmekteydi. Sadece altın, yüzük ve kolye değil, altın mızraklarda bulunmaktaydı. Ancak Müslümanlık kabul edildikten sonraki dönemde altın eşyaları eskisine oranla daha az kullanılmaya başlandı. 

    Kültürümüzde nişan, düğün gibi özel merasimlerde insanlar gelin veya damada takı takarlar. Bu takılar altından yapılan gram altın olabileceği gibi, takı şeklinde de hediye verilebilir. Altın çekici ve değerli bir maddedir. Hediye olarak da verildiğinde kişinin ne kadar değerli olduğunu da gösterir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihe baktığımızda bu durum bazı diğer kültürlerde de görmek mümkün. Düğünlerde, nişanda takılan altın çifte destek vermek amacı ile takılmaktadır. Yapılan düğün belli bir masraf içermektedir. Evli çift bunun üstesinden gelebilmesi adına maddi destek olarak altın takılmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow