Almanya ve Fransa ABD'nin enflasyonu düşürme yasasına karşına harekete geçti
Avrupa Birliği, ABD ile rekabet edebilmek için harcamalarını artırmaya çağırdı. Blok liderleri, haksız olarak gördükleri tedbirlere olası tepkileri tartışmak üzere önümüzdeki ay toplanacak.
Almanya ve Fransa, ayrımcı buldukları ABD Enflasyon Düşürme Yasası (IRA) ışığında Amerikan şirketlerinin gerisinde kalmamak için Avrupa Birliği'ni (AB) yerli sanayiye desteğini artırmaya ve büyük yatırımları serbest bırakmaya çağırdı.
Russian Today'de yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin tartışmalı Amerikan programına nasıl yanıt vermesi gerektiğini görüşmek üzere Paris'te bir araya geldi.
Ağustos ayında Kongre tarafından kabul edilen 430 milyar dolarlık bir paket olan IRA, iklim değişikliğiyle mücadeleyi, sosyal harcamaları artırmayı, enflasyonla mücadeleyi ve enerji fiyatlarını düşürmeyi amaçlıyor. Temiz enerjiye yatırım yapan ABD şirketlerine cömert vergi indirimleri ve yerli elektrikli araçlar, piller ve yenilenebilir enerji projeleri için önemli sübvansiyonlar sunuyor.
Mevzuat, AB'de korumacı önlemlerin Avrupalı şirketlere karşı “ayrımcı” olabileceğine dair korkulara yol açtı. Blok, yasanın uluslararası kurallara uymadığını ve şirketleri yatırımlarını Avrupa'dan ABD'ye kaydırmaya haksız yere ikna edeceğini savunuyor.
Scholz, Macron ile Élysée Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında , "İlk şey, Avrupa Birliği olarak bize, örneğin Kanada ve Meksika gibi yakın komşularından daha kötü muamele görmeyeceğimizden emin olmaktır -bu kabul edilemez ." Daha önce IRA'daki sübvansiyon hükmünü "aşırı agresif" olmakla eleştiren Fransa cumhurbaşkanı, AB'nin "getirdiğimiz tepkiler konusunda gerçek bir yakınlaşmaya" sahip olduğunu ekledi.
Avrupa bloğunun liderleri seçeneklerini görüşmek üzere önümüzdeki ay bir araya gelecekler. Bunlardan biri de Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayette bulunmak. Ayrıca, üye devletlerin yerli şirketlere yatırım yapması için muhtemelen daha kazançlı şartları içerecek bir destek planı da düşünülüyor. Bloomberg'in Pazartesi günü bildirdiğine göre, AB fonları zor durumdaki işletmelere de tahsis edilebilecek.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB üye ülkeleri arasındaki mali eşitsizliği dengelemeye yardımcı olacak ve nakit sıkıntısı çeken ulusların yeşil teknolojiye daha fazla yatırım yapmasına izin verecek yeni bir tahvil programı önerdi.
Bu arada, aralarında Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Polonya ve İsveç'in de bulunduğu bazı AB ülkeleri, misilleme niteliğindeki sübvansiyonların ülkeler arasında bir yarışı tetikleyebileceği ve iç pazarda bir parçalanmaya neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kredi kartı limitleri 2025 yılında düşürülecek mi? BDDK'dan açıklama geldi...
EMEKLİ ZAMMI | En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? İşte masadaki rakam…
Emeklilik hesabı yapan milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme! Yüzde 30 daha fazla maaş alabilirsiniz... Tarihlere dikkat...
Dünyaca ünlü markanın kurucusu gezide düşüp can verdi! İstanbullu Isak'ın Türkiye tutkusu...
Altında Sert Düşüş: Piyasalarda Hareketlilik Dikkat Çekiyor