hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akaryakıt, sigara, alkole 'güncelleme'

    KAYNAKCNN TÜRK

    Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla akaryakıt, sigara ve alkolde ÖTV artışı gerçekleşti. ÖTV tutarları, 6 aylık yurt içi üretici fiyat enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında arttı. Artışlar, fiyatlara da yansıyacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 6 aylık yurt içi ÜFE yüzde 19,49 oldu. Akaryakıt, sigara ve alkolden alınan ÖTV tutarlarında otomatik olarak aynı oranda artış gerçekleşti.

    BENZİNE 2 LİRA, SİGARAYA 5 LİRA FİYAT ARTIŞI YAPILDI

    Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV tutarlarındaki artış; otogaz, benzin ve motorine fiyat güncellemesi olarak yansıdı. Otogaz fiyatında 95 kuruş, benzinde 2 lira 21 kuruş, motorinde 2 lira 7 kuruş artış meydana geldi. Artış, doğrudan pompa fiyatlarına yansıtıldı. Benzinin litresi zamla birlikte 44 lira 70 kuruş, motorin 44 lira 60 kuruş oldu.

    ÖTV artışıyla birlikte sigaradan alınan maktu vergi tutarı da 4,8 liradan 1 liralık artışla 5,8 liraya yükseldi. Böylece bir paket sigaranın maktu vergi tutarı 1 lira civarında artarken, sigaradan alınan vergi oranı yılbaşında yapılan düzenleme ile yüzde 63'ten yüzde 57'ye düşürülmüştü. Aynı kararda maktu vergide ise yüksek artışa gidilmişti. Bu düzenlemeyle sigaranın maliyetindeki 1 liralık artışın satış fiyatına etkisi 5,2 lira olarak hesaplanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜFE'nin yüzde 19,49 olarak açıklanmasıyla birlikte alkollü içkilerden alınan asgari maktu vergi tutarı da aynı oranda artırıldı. Böylece yüzde 45 alkol derecesine sahip 1 litrelik içkiden alınan ÖTV, yaklaşık 478 liradan 571 liraya yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow