hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağustos ayında, AB'de yeni otomobil satışlarında sert düşüş yaşandı

    Ağustos ayında, ABde yeni otomobil satışlarında sert düşüş yaşandı
    expand

    Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışları, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre %18,3 azalarak 643 bin 637 adede geriledi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yayımlanan verilere göre, AB ülkelerindeki yeni otomobil satışlarında önemli bir düşüş yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni otomobillerin %33,1'i benzinli, %31,3'ü hibrit, %14,4'ü elektrikli, %11,2'si dizel, %7,1'i fişli hibrit ve %2,9'u diğer yakıt türlerini kullanan araçlardan oluştu. Geçen yılın aynı döneminde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı %21 iken, bu yıl elektrikli araç satışları %43,9 azalarak 92 bin 627 adete geriledi. Elektrikli araçların pazar payının hızla düşmesi dikkat çekti.

    Ağustos ayında yeni otomobil satışları, Almanya’da %27,8, Fransa’da %24,3, İtalya’da %13,4 ve İspanya’da %6,5 oranında azalma gösterdi. Ancak, ocak-ağustos döneminde toplam otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre %1,4 artarak 7 milyon 180 bin 492 adete ulaştı.

    Ağustos ayında, ABde yeni otomobil satışlarında sert düşüş yaşandı

    Üretici bazında, Volkswagen Grubu 179 bin 41 araçla AB’de en fazla satış yapan şirket olurken, Stellantis Grubu 92 bin 667 araçla ikinci sırada yer aldı. Renault Grubu 64 bin 392 araçla üçüncü, Hyundai Grubu ise 56 bin 450 araçla dördüncü sırada yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ACEA, elektrikli araçlara olan talebin azalmasına dikkat çekerek, Avrupa otomotiv endüstrisinin bu duruma karşı acil eylem alması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, elektrikli otomobillerin pazar payındaki küçülmenin endüstri ve politika yapıcılar için ciddi bir uyarı olduğu belirtildi ve AB’nin 2025'te yürürlüğe girecek yeni karbon hedefleri öncesinde acil tedbir alması gerektiği ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow