ABD'li iki dev kuruluştan Türkiye raporları: Enflasyon, büyüme...

Yeni bir raporunda Goldman Sachs, "Türkiye'de enflasyon beklenenden hızlı gerileyerek yüzde 30 seviyelerine inebilir" derken S&P, Türk şirketlerinin sermaye piyasasına erişiminin iyileştirilmesinin büyümeyi teşvik edebileceğini belirtti.
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin raporuna göre, Türkiye'de enflasyonun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para arzını azaltma hızı dikkate alındığında, beklenenden daha hızlı bir şekilde düşebileceği öngörüldü.
Raporda, yıl sonunda enflasyonun yüzde 30 seviyelerine kadar gerileyebileceği belirtilerek, TCMB'nin politika faizini yıl ortasında düşürmeye başlayabileceği ifade edildi. Bu durumun, piyasaların fiyatlamasından daha düşük bir risk taşıdığı vurgulandı.
DERECELENDİRME KURULUŞUNDAN OLUMLU GÖRÜNÜM
Ayrıca S&P Global de, yayımladığı bir raporda, Türk şirketlerinin çoğunun, ülkenin daha ortodoks bir ekonomi politikasına dönmesinden faydalanabilecek iyi bir konumda olduğu ifade edildi. Aynı zamanda sert iniş, Euro Bölgesi'nde ekonomik yavaşlama, değişken döviz kurları ve politika değişikliğinin sürdürülebilirliğine ilişkin belirsizlikler gibi risklere de dikkat çeken rapor, Türk şirketlerinin son yıllarda yüksek enflasyon, dalgalı para birimi ve yüksek faiz oranlarıyla mücadele etmek zorunda kaldığına işaret etti. Buna karşın S&P'nin derecelendirdiği şirketlerin çoğunun bağımsız kredibilitelerini koruduğu belirtildi.
S&P Global Analisti Alexander Griaznov, politika reformlarının planlandığı gibi devam etmesi durumunda Türk şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarına daha iyi erişimden faydalanabileceğine inandıklarını ifade etti.
Griaznov, Türk şirketlerinin mevcut kaldıraç ve faiz karşılama ölçütlerini koruyacağına ve yüksek enflasyona rağmen karlılıkta daha fazla bozulma öngörmediklerine inandıklarını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mart ayında konut satışlarında yükseliş! Kredili satışlar 20 ayın zirvesinde
Bankada parası olanlar dikkat: Mevduatta yeni dönem! İşte detaylar...
Mevduat Faiz Oranları: Banka Faiz Oranları Ne Oldu? Merkez Bankası Faiz Artırımı Sonrası Banka Faiz Oranları Listesi
18 NİSAN BİM AKTÜEL KATALOĞU: BU CUMA BİM'DE HANGİ ÜRÜNLER İNDİRİMDE? KLİMA VE ANKASTRE OCAK GELİYOR!
Kredi faizlerindeki düşüş satışlara hız kazandırdı! 9 aylık yükseliş serisi devam ediyor