hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’li banka Barclays'ten dikkat çeken Merkez Bankası ve faiz indirimi analizi

    ABD’li banka Barclaysten dikkat çeken Merkez Bankası ve faiz indirimi analizi
    expand

    Barclays Plc ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili önemli bir tahminde bulundu. Merkez Bankası’nın 2025 yılında faiz indirimlerine başlaması beklenirken, ABD merkezli bankadan farklı bir öngörü geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ercan Ergüzel ve diğer ekonomistler tarafından hazırlanan Gelişmekte Olan Piyasalar Çeyreklik Raporu'nda, Kasım ayında TCMB’nin ilk faiz indirimini yapması öngörülüyor. Rapora göre, TCMB'nin her toplantıda 250 baz puanlık indirimlerle devam ederek, politika faizini Ağustos 2025’e kadar %25 seviyesine düşüreceği tahmin ediliyor. Ekonomistler ayrıca, Eylül 2025’te gerçekleşecek enflasyona bağlı olarak reel politika faizinin negatife döneceğini öngörüyorlar.

    ÖNDEN YÜKLEMELİ FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

    Barclays’ten önce HSBC de faiz indirimleri ile ilgili tahminlerini paylaşmıştı. HSBC CEEMEA Bölgesi Ekonomisti Melis Metiner'in hazırladığı 9 Eylül tarihli raporda, Türkiye’de bu yıl faiz indirimi beklenmediği, ancak 2025 yılında faiz indirimlerinin önden yüklemeli olacağı öngörüsü paylaşıldı. Metiner, faiz indirimlerinin 2025'in ilk yarısında yoğunlaşacağını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow