hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den, çip sektöründeki Çin'e bir kısıtlama daha!

    ABDden, çip sektöründeki Çine bir kısıtlama daha
    expand

    ABD Başkanı Joe Biden’ın liderliğindeki hükümet, görev süresinin son ayında Çin'e yönelik yeni çip sektörüne dair kısıtlamalar getiren tedbirler açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), Çin’e yapılacak ihracatla ilgili olarak 24 tip çip üretim ekipmanı ve yarı iletken geliştirme yazılımlarına kısıtlama getirdi. Ayrıca, yapay zeka çiplerinde kullanılan Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) bileşeninin de Çin'e satışına yasak getirildi.

    Bu kısıtlamalarla birlikte, ABD hükümeti, Çin’e yönelik daha etkili bir kontrol uygulamak için "yabancı doğrudan ürün kuralı" (FDPR) sürecini devreye alacağını açıkladı. Bu süreçle, ABD menşeli parçalara sahip yabancı şirketlerin Çin'e ihracatları da denetlenecek. Ticaret Bakanlığı, 140 Çinli şirketi "varlık listesine" eklemeyi planlıyor. Varlık listesinde bulunan şirketlere, hükümet izni olmadan ürün satışı yapılamayacak.

    ÇİN’İN ASKERİ GÜÇLENMESİNİ ENGELLEME AMACI

    ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, getirilen kısıtlamaların amacını, Çin'in çip teknolojilerini askeri alanda kullanarak askeri modernleşme sürecine destek sağlamasını engellemek olarak açıkladı. Raimondo, “Bu kısıtlamalar, Çin'in en ileri teknolojilere sahip çipleri üretme kapasitesini engellemeyi amaçlayan en güçlü kontrollerden biri” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu adımlar, Biden yönetiminin, Çin’in çip teknolojileri alanındaki kabiliyetine yönelik uyguladığı sınırlamaların en sonuncusu oldu. ABD’nin Çin'e yönelik bu kısıtlamalar, Biden’ın görev süresi sona ermeden önce önemli bir gelişme olarak kayda geçti.

    ÇİN’İN TEPKİSİ

    Çin, ABD'nin uyguladığı ihracat kontrollerine sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, ABD'nin bu tür ticari engellemeleri piyasa ekonomisinin kurallarını ihlal etmek ve küresel tedarik zincirini bozmak amacıyla kullandığını belirtti. Lin, "Bu hareketler, uluslararası ekonomik düzeni tehdit ediyor ve diğer ülkelerin çıkarlarına zarar veriyor," diyerek, Çin'in, kendi şirketlerinin haklarını korumak için gerekli adımları atacağını ifade etti.

    ÇİP SEKTÖRÜNDE SAVAŞ: ABD'NİN STRATEJİSİ

    Biden yönetimi, Çin ile rekabet stratejisinin merkezine, ülkenin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek ileri teknolojilerin transferini engellemeyi koymuştu. ABD, özellikle Çinli üreticilerin yüksek teknolojili çiplere erişimini kısıtlamayı hedefliyor. 2022 yılında yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, Çinli şirketlerin ileri düzey çip teknolojilerine erişimini sınırlandırarak, Washington’ın bu alandaki teknoloji üstünlüğünü pekiştirmeyi amaçladığını gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekim 2022'de, ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in önde gelen hafıza çipi üreticisi Yangzte Memory Technologies ve yarı iletken donanım üreticisi Naura Technology Group gibi büyük Çinli şirketleri, İhracat Kontrol Listesi'ne almıştı. Ayrıca, 2023 yılı Ağustos ayında Başkan Biden, yarı iletkenler, mikro-elektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zeka sistemlerini içeren üç kritik teknoloji alanında, Amerikan şirketlerinin Çin’deki girişim sermayesi yatırımlarını sınırlayan bir başkanlık kararnamesine imza atmıştı.

    Biden yönetimi, Çin ile teknoloji savaşında, Çin'in teknoloji kapasitesini engellemeyi ve ABD'nin üstünlüğünü korumayı amaçlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow