hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de borç krizi yeniden masaya geliyor

    ABDde borç krizi yeniden masaya geliyor
    expand

    ABD'de borçlanma tavanı üzerinde bir uzlaşma için Kongre'nin zamanı azaldı. Ülkede federal hükümetin kapanması riski yeniden gündemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de mali yılın 30 Eylül'de sona ermesinin ardından hükümet hizmetlerinin, maaş ödemelerinin ve sosyal yardımların devam etmesini sağlayacak kısa vadeli bir finansman uzlaşısını görüşmek üzere Senato üyeleri Washington'a döndüler. Ancak Temsilciler Meclisi önümüzdeki hafta toplanabilecek.

    Demokratlar, federal borçlanma tavanının geçici olarak artırılmasını öngörecek finansman uzlaşısının Ukrayna'nın savaş çabaları için milyarlarca dolar daha fazla yardım içermesini istiyor.

    Demokratların liderliğindeki Senato'nun kabul edebileceği herhangi bir geçici anlaşmanın, Cumhuriyetçilerin talep ettiği harcama ve politika tavizlerini içermesi pek olası görünmüyor. Muhafazakar Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu üyeleri hükümetin kapanmasından korkmadıklarını ve Demokratları sığınma talebinde bulunan mültecilere yönelik sürecin sertleştirilmesi gibi öncelikleri kabul etmeye zorlamak için bir kapanma tehdidinden yararlanmayı planladıklarını ifade ediyorlar.

    Teksaslı Cumhuriyetçi Chip Roy Pazartesi günü yaptığı açıklamada muhafazakârların karşı çıktığı programlarda kesinti yapmayan bir geçici tasarının "başlangıç olamayacağını" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapanma ve bunun sonucunda ortaya çıkan aksaklıklar, özellikle de yeniden seçim yılı öncesinde ekonomiyi zayıflatırsa, görevdeki her başkan için bir risk teşkil eder. Ancak Cumhuriyetçilerin kışkırttığı önceki kapanmalar partinin seçmen nezdindeki itibarına zarar verdi ve Beyaz Saray kapanma tehdidini şimdiden GOP'u aşırılık yanlısı olarak göstermenin bir başka yolu olarak kullanıyor.

    Utah Senatörü Cumhuriyetçi Mitt Romney bu tehdidi partisi için kaybettiren bir strateji olarak değerlendirdi ve "Daha önceki kapanmalara bakarsanız, Cumhuriyetçiler temelde teslim oldular ve kapanma herhangi bir para tasarrufu sağlamadı. Aslında daha fazla paraya mal oldu" dedi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow