ABD borç krizini aştı, peki şimdi ne olacak?
ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy Pazar günü borç tavanı anlaşmasını tamamladı. 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını 1 Ocak 2025'e kadar askıya alan yeni anlaşma, oylamada Kongre'den de geçmeye hazırlanıyor. Peki tehlike ortadan kalktı mı? Şimdi ne olacak? Uzmanlar değerlendirdi.
Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler prensipte bir anlaşmaya vararak, ABD'nin multi-trilyon dolarlık borcunun temerrüde düşmesini önlemek için borç tavanını iki yıllığına kaldırdı. Taraflar, anlaşmanın belirli konuları konusunda aylardır çıkmaza girmiş ve bu da küresel bir pazar çöküşü endişelerini ateşlemişti. ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını 1 Ocak 2025'e kadar askıya alan bir bütçe anlaşmasını sonuçlandırdı ve şimdi anlaşma Kongre'den de onay alacak.
YENİ ETAP: KONGRE ONAYI
Yalnız önemli bir ayrıntıya göre aynı dönemde bazı hükümet harcamaları da kesilecek. Bu arada anlaşmayı bölünmüş bir Kongre'den birkaç gün içinde geçirmenin zor olduğu belirtiliyor. Hazine Bakanı Janet Yellen'ın işaret ettiği 5 Haziran tarihine çok az bir süre kaldı.
Yellen, McCarthy'ye hitaben yazdığı mektupta, "Mevcut en son verilere dayanarak, Kongre'nin borç limitini 5 Haziran'a kadar artırmaması veya askıya almaması halinde, Hazine'nin hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli kaynağa sahip olmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Meclis Kuralları Komitesi, anlaşmayı bugün öğleden sonra ele alacağını ve bunun Cumhuriyetçilerin kontrolündeki meclis tarafından oylanmasının önünü açabileceğini söyledi.
Biden, hem Meclis'i hem de Senato'yu yeni borç tavanı anlaşmasını geçirmeye çağırdı. Cumhuriyetçiler Meclisi 222'ye 213 oyla, Demokratlar Senato'yu 51'e 49 oyla kontrol ediyor.
İTİRAZLAR YÜKSELİYOR
Cumhuriyetçi Özgürlük Grubu'nun bazı üyeleri, Çarşamba günü yapılması beklenen Meclis oylamasında anlaşmayı engellemeye çalışacaklarını söylediler. Bir Freedom Caucus üyesi olan Temsilci Chip Roy bir tweet'te "Deneyeceğiz," dedi.
Cumhuriyetçiler içindeki bu muhalefetin borçlanma tavanını artırımına yönelik tasarının Kongre'den geçişinin pürüzsüz olmayacağı değerlendirmelerini getirdi.
Borçlanma tavanı için varılan anlaşmaya karşı çıkanlara destek, 2024'te yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı olmak için yarışa giren Florida Valisi Ron DeSantis'ten geldi. DeSantis, varılan anlaşmanın mali yörüngeyi değiştirmek için yeterli olmadığını savundu ve "Bu anlaşma sonrası ülkemiz hala iflasa doğru yalpalamakta" dedi.
ANLAŞMADA NELER VAR?
99 sayfalık yasa tasarısı, borç limitini 1 Ocak 2025'e kadar askıya alacak ve milletvekillerinin siyasi açıdan riskli konuyu Kasım 2024 cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar bir kenara bırakmasına izin verecek.
Önümüzdeki iki mali yılda isteğe bağlı harcamaları sınırlayacak, kullanılmayan COVID-19 fonlarını geri alacak, bazı enerji projeleri için izin sürecini hızlandıracak ve yoksul Amerikalılar için gıda yardımı programları için çalışma gereksinimlerini sertleştirecek.
Ayrıca, Beyaz Saray yetkilileri bunun yakın vadede yaptırımları azaltmaması gerektiğini söylese de, vergi toplayan İç Gelir Servisi'nden bir miktar fon kaydıracak.
Biden ile anlaşmayı müzakere eden Meclis Başkanı Kevin McCarthy, bunun Cumhuriyetçi arkadaşlarının çoğunun desteğini çekeceğini tahmin etti. Meclis Demokrat Lideri Hakeem Jeffries de kendi tarafından destek beklediğini söyledi.
UZMANLARA GÖRE PROBLEM ÇÖZÜLMEDİ
ANZ küresel ekonomi başkanı Brian Martin, Kongre anlaşmayı kabul edene kadar borç tavanı sorununun bitmediğini söyledi.
Martin bir notta, "Herhangi bir Senato milletvekili, yasa tasarısını günlerce bekleterek usule ilişkin oylamayı zorlayabilir. McCarthy ve Biden iyimser bir tonda konuştu, diğerleri daha az. Tüm belirsizliğe rağmen ekonomik aktivite iyi durumda ve ABD iç talebi ikinci çeyreğe hızlı başladı. Bir borç tavanı anlaşmasına varılırsa, Fed'in daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Ayrıca MKS PAMP metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, borç tavanının yükseltilmesinin sorunu uzun vadede çözmediğini belirtti.
Shiels yaptığı açıklamada, anlaşmanın ayrıntılarına dikkat çekerek "Ocak 2025'e kadar borç 31,4 trilyon dolardan 36 trilyon dolara çıkacak, ancak oraya ulaşmak için 50 milyar dolarlık küçük kesintilere karşın büyük harcama reformları yok. Harcanmamış COVID parasının bir kısmını geri aldılar. Başka bir deyişle, ABD'nin 31.4 trilyon dolar borcu varsa ve harcamalarını sadece hükümet harcamalarında 50 milyar dolar kesinti ile azaltmayı kabul ederek 1,5 yıllık sınırsız kredi limiti uzatması için onay almanız gibi." ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
FAİZSİZ KREDİ | Bankaların faizsiz kredi yarışı hız kesmeden devam ediyor! İşte sıfır faizli en yüksek kredi veren bankalar...
Tapu ve kadastroda üç boyutlu dönem başlıyor! 2025 yılında zorunlu olacak...
HABER || Taksitlerde yeni dönem: Cep telefonu ve otomobil alacaklar dikkat!
A101 21-27 Aralık 2024 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı! Bu Hafta İndirimde Neler Var?
HABER | Asgari ücrette gözler dördüncü toplantıda