9 bin cep telefonuna hileli kayıt: Devletin zararı 9.2 milyon lira

Vatandaşların e-devlet şifreleri ile turistlerin pasaport numaralarını kullanarak yaklaşık 9 bin kaçak cep telefonunu sisteme kaydeden ve bu yolla devleti 9.2 milyon lira zarara sokan çete Mardin'den İstanbul'a gönderilen bir kargo takip edilerek çökertildi.
Mardin’den gelen kargo takibe alındı. Vatandaşların e-devlet şifreleri ile turistlerin pasaport numaralarını kullanıp 9 bin kaçak cep telefonunu sisteme kaydeden çete çökertildi. Büyük vurgun, İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin, Mardin’den İstanbul’a gönderilen bir kargoyu takibe almasıyla ortaya çıkarıldı. Kargonun alıcısı tarafından teslim alınmasınının ardından yapılan aramada, kayıtdışı olduğu tespit edilen 6 adet iPhone cep telefonu ele geçirildi. Telefonların, e-devlet sisteminden üçüncü şahıslar üzerine, “Yolcu beraberi kayıtlı” olarak Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) ulusal ağına hileli olarak tanımlanmaya çalışıldığı tespit edildi.
Ege açıklarında göçmen operasyonu
Çocukların üzerine kaydetmişler
Soruşturmada; şüphelilerin toplam 9 bin 60 adet cep telefonunu; yabancı ülke vatandaşlarının pasaport numarası ve Türk vatandaşlarının e-devlet sistemlerini kullanarak kayıt ettikleri tespit edildi. Zanlıların bazı kaçak cep telefonlarını çocukların üzerine yaptığı, bir hattın da 3 aylık bebek üzerinde gözüktüğü anlaşıldı. 9 bin 60 adet cep telefonunun normal yollarla ithalatında 10 bin 631 lira vergi ödemesi yapılması gerekirken, kişi başı 170 lira olan maktu vergi olarak 1 milyon 351 bin lira ödedikleri; bu şekilde devleti 9 milyon 279 bin lira vergi kaybına uğrattıkları tespit edildi.
'This Is It' sahnesi Antalya Expo'da
Parayla şifreleri almışlar
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre soruşturmada, kaçakçıların uyguladığı yöntem de ortaya çıkarıldı. Buna göre çete üyeleri, özellikle sınır kapılarına yakın oturan vatandaşlara yurtdışında bir işlem için e-devlet şifrelerinin gerekli olduğunu söylüyor, bir miktar para karşılığı şifreleri elde ediyordu. Ardından, bir şekilde elde ettikleri yabancı ülke vatandaşlarının pasaport numaralarını sisteme girerek e-devlet’teki IMEI bölümüne kayıt yaptırıyordu. İnternetteki duyurularında, cep telefonu kayıt hakkı sattıklarını duyuran çete, bu şekilde yabancı ülke vatandaşlarının pasaport numarası ile hileli kayıt işlemi yapıyordu.
Lucescu: Sanki deplasmanda gibiydik
Telefon başına 500-600 lira almışlar
Çete üyelerinin, kayıt için 150 lira ödedikleri, internet üzerinden kayıt için vatandaşlardan 500-600 lira alarak vurgun gerçekleştirdikleri belirlendi. Çetenin, Türkiye’ye giriş yapan yabancı uyruklu kişilerin pasaport numaralarına nasıl ulaştıkları araştırılıyor. Kaçak cep telefonlarını hileli olarak kaydeden 8 kişi hakkında ‘Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’ kapsamında işlem yapılırken savcığa da suç duyurusunda bulunuldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ | Milyonlarca emeklinin gözü bu haberde... Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Türkiye’de eleman açığı en çok bu mesleklerde! İŞKUR güncel verileri açıkladı...
TEMU için süre daralıyor! Erişim engeli kapıda...
22 Nisan BİM Aktüel Ürünler: 22-25 Nisan BİM'de Neler İndirimde? Bu Hafta BİM'de Yok Yok!
Bankalarda Faiz Yarışı: Yüzde 50 Seviyesi Görüldü! 1 Milyon TL Aylık Ne Kazandırıyor?