2024 yıllık programında dikkat çeken enflasyon adımı: Kredi kartı için yeni tedbir
Cumhurbaşkanlığı 2024 Yıllık Programı’nda enflasyonla mücadele için öngörülen bir dizi tedbir arasında, kredi kartlı alışverişler ile nakit çekimleri ile ilgili madde dikkat çekti. Bundan böyle taksitlendirme süreleri analiz edilirken gerekirse ilave tedbir alınabilir.
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bireysel kredi kartı borcu ve taşıt kredilerindeki artışa dikkat çekilen programda, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme sürelerinin analiz edileceği, gerekirse ilave tedbir alınacağı kaydedildi. Programa göre, enflasyon dinamiklerinin belirlenebilmesi için konut, işyeri kiraları ve ikinci el araç satışları gibi işlemlerin dijital ortamda kaydedilmesi sağlanacak. Devlet tarafından yönlendirilen fiyatların belirlenmesinde, “ataleti azaltacak şekilde” alternatif fiyat belirleme yöntemlerine yönelik çalışma yapılacak.
EMEKLİLİK YAŞINA DÜZENLEME
Programa göre, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu olarak emeklilik yaşının belirlenmesi için otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışma yapılacak. Sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyon çalışması gerçekleştirilecek. SGK’ya borcu bulunan sigortalılar ile iletişim kurularak, borcun ödenmesi konusunda rehberlik ve bilgilendirme yapılacak. Yurtdışı uygulamalar incelenerek, Türkiye’ye özgü Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) modeli oluşturulacak. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımı teşvik edilecek.
PROGRAMDA ÖNE ÇIKAN BAZI EKONOMİ BAŞLIKLARI
- İlk kez konut alımı desteklenirken, belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamalar hayata geçirilecek.
- Yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’deki fonların cazip hale getirilmesi için, fon yatırımlarının en fazla yüzde 10’unun yurtdışında yerleşik firmalara yapılabilmesi kuralı gevşetilecek.
- Kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası taşıtlarının tespit edilecek.
- Togg ile imzalanan protokol kapsamında alınacak araçlar, kamu kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda tahsis edilecek.
- Vergi dairelerinin etkinliğini artırmak için yapay zeka kullanılacak.
- Özelleştirme kapsamında yer almayan KİT, varlık ve hizmetlerin kapsama alınması için hazırlık yapılacak.
- Sebze üretiminin artırılması için 2 milyon dekar alanda tohum ve fide alımı desteklenecek.
- 10 milyon m2 Hazine taşınmazı turizm, sanayi, sağlık, eğitim, hayvancılık için ilana çıkarılacak.
Kaynak: Milliyet / Mithat Yurdakul
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM TAHMİNLERİ | Net - brüt 2025'te asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? 7 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR!
MİLLİ PİYANGO YILBAŞI 2025 BİLET FİYATLARI | Çeyrek, yarım, tam Milli Piyango yılbaşı biletleri ne kadar? 600 MİLYON TL 'REKOR' İKRAMİYE!
Yeni Yılla Birlikte Site Aidatları Zammı Da Kapıda!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?
2025 yılında dolar kaç para olacak? Yabancı bankalar tahminini açıkladı...