2023 onların kâbusu oldu! İşte iflas eden ABD firmaları
Küresel ekonomi Covid-19 salgınından çıkarken 2023 ünlü ABD perakendecileri ve işletmeleri için zor bir yıl oldu. Şirketler yüksek maliyetler, arz kıtlıkları ve artan rekabetten kaynaklanan bir dizi sorunla karşı karşıya kaldı. İşte 2023'te iflas eden 7 tanınmış şirket...
2023'te birçok büyük ABD firması iflas başvurusunda bulundu. Pek çok işletme, bazı operasyonlarını durdurmak, borçlarını azaltmak ve maliyetlerden tasarruf etmek zorunda kaldı.
1- EN DEĞERLİYDİ, BATTI
Bir zamanlar ülkenin en değerli start-up'ı olan WeWork, Kasım ayında Bölüm 11 iflas başvurusunda bulundu. Bir ay önce şirket borcunu geri ödemekte zorlandığını söylemişti.
2- ECZACILIK DEVİYDİ
Pensilvanya merkezli bir Amerikan eczane zinciri olan Rite Aid, Ekim ayında Bölüm 11'den iflas başvurusunda bulundu. Rite Aid ayrıca ülke çapındaki eczane zincirlerine göre daha müşteri dostu alternatifler olan Amazon, Walmart, Target ve Costco ile rekabet etmekte zorlanıyordu.
Ekim ayındaki başvurusunda şirket, Mart 2022 ile Mart 2023 arasında kaybettiği bir milyar doların dörtte üçüne ek olarak zararlarda önemli artışlar beklediğini ve bu yılın Mart ve Mayıs ayları arasında 307 milyon dolar daha beklediğini söyledi.
3- SON YILLARIN EN BÜYÜK MAĞAZA İFLASI
Bed Bath & Beyond Nisan ayında iflas başvurusunda bulundu. Her şeyin satıldığı mağaza uzun bir yolculukta, 360 mağazasını kapatarak son yılların en büyük iflaslarından birini gerçekleştirdi.
4- BORCU İÇİNDE BOĞULDU
2023'te iflas eden bir diğer ev eşyası mağazası ise "aşırı ağır borcu" nedeniyle Şubat ayında Bölüm 11'den iflas başvurusunda bulunan Tuesday Morning oldu. Tuesday Morning Mayıs ayında iflas edeceğini ve 200 mağazasının tamamını kapatacağını duyurdu. İlk iflası Mayıs 2020'de, salgının zirve yaptığı dönemde , "aşılmaz bir mali engele" neden olan uzun süreli mağaza kapanışları nedeniyle gerçekleşti. Üç yıl önce 700 lokasyonu vardı.
5- ALANININ EN BÜYÜĞÜYDÜ
Parti malzemeleri mağazası Party City, Ocak 2023'te iflas başvurusunda bulundu. Dosyada, borç sahipleriyle 1,7 milyar dolarlık borç yükünün azaltılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Amerika'nın en büyük parti tedarikçisi, büyük perakendeci rekabeti, pandemi sırasında artan maliyetler ve helyum kıtlığından zarar görerek pes etti.
6- HASTA MÜŞTERİLERİ YARI YOLDA BIRAKTI
Tele-sağlık ortodonti şirketi SmileDirectClub, Bölüm 11 iflas başvurusunda bulunduktan üç aydan kısa bir süre sonra Aralık ayında kapandı. Şirket, tedavilerinin ortasında kalan müşterilerini yerel dişçi muayenehanelerine başvurmaya teşvik etti.
7- MUSK'A RAKİP OLACAKTI
Elektrikli araç üreticisi Lordstown Motors Haziran ayında Bölüm 11 iflas koruması için başvuruda bulundu ve kendisini satışa sundu. Ayrıca Foxconn'a karşı, işini "yok etmeye" kalkışmakla suçlayan bir dava da duyurdu. Yapılan açıklamada şirket , dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden biri olan Foxconn ile yüksek profilli bir ortaklığın dağılmasının ardından başka seçeneği kalmadığını söyledi . Foxconn'u dolandırıcılık ve şirkete yatırım yapma sözünü yerine getirmemekle suçladı.
Kaynak: CNN International
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bankalarda yeni dönem! Para transferi yapan herkesi ilgilendiriyor
Elon Musk'a X darbesi! Terk eden edene...
Uygun fiyatlı otomobil alım fırsatı! 6 ay detayına dikkat...
Onun adı para sihirbazı! Ünlü milyarder Buffet nakit pozisyonundan yatırıma geçti! Tercihi dikkat çekti...
ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR, DEVAM EDECEK Mİ? Son ayların en hızlı düşüşü!