Yüzdelik dilim nedir? LGS yüzdelik dilim hesaplama! Genel yüzdelik, il yüzdelik dilim nedir?
LGS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte lise tercihlerini yapacak adaylar LGS sonuçlarıyla ilgili olarak yüzdelik dilim konusuna odaklandı. LGS tercih sürecinde yüzdelik dilim bir başarı sıralama yöntemidir. Peki, Yüzdelik dilim nedir? Genel yüzdelik, il yüzdelik dilim nedir? İşte detaylar.
LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler doğru tercihleri yapabilmek için LGS tercih kılavuzunu bekliyor. Genel yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimi LGS tercihleri için kritik bir önem arz ediyor. Lise tercihleri için kullanılacak olan yüzdelik dilim, e-Okul üzerinden erişime açılacak. Yüzdelik dilim ile öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ve sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralaması belirlemesine olanak sağlayabiliyor.
YÜZDELİK DİLİM NEDİR?
Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
İL YÜZDELİK DİLİMİ NEDİR?
Sınav sonuç belgesinde yer alan il ve ülke geneli yüzdelik dilim bilgileri, belirli yöntemle belirlenmektedir. Öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puan ile o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralaması, öğrencinin il yüzdelik dilimini belirlemektedir.
GENEL YÜZDELİK DİLİM NEDİR?
Türkiye geneli yüzdelik dilim ise tüm ülkede sınava giren öğrenciler içerisinde öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puan ile elde ettiği başarı sıralamasını ifade etmektedir.
YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA
Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...