Yaş Antlaşması Özeti ve Önemi... Yaş Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
Tarihte imzalanan her antlaşmanın farklı bir nedeni ve sonucu vardır. Osmanlı Devletinin de Rusya ile imzalanan birden fazla antlaşması bulunmaktadır. Bunlardan biri Yaş antlaşması olarak tarihte yer almıştır. Bu antlaşma bazı tarihçilere göre Osmanlı devletinin dağılmasına dahi neden olmuştur. Bu antlaşma Osmanlı Devletinin dağılmasına ve çökmesine neden olarak görülmektedir.
Yaş Antlaşması Özeti
Osmanlı- Rus ve Osmanlı - Avusturya savaşlarında Avusturya 1791 yılında Ziştovi antlaşması ile çekilince, Rusya tek başına kaldı. Dolayısı ile savaşa devam edememiş ve Yaş antlaşması imzalanmıştır. Geçmişten günümüze kadar yapılan çok sayıda antlaşma var. Ancak bu antlaşma Osmanlı adına oldukça önemli olmuştur.
Yaş Antlaşmasının Önemi
Yapılan bu antlaşma ile Osmanlı Devleti'nin gerileme dönemi sona eriştir. Dağılma ve Çöküş döneminin ise başlangıcı olmuştur. Üçüncü Selim bu durumda, gerileme döneminin son padişahı ve dağılma döneminin ise ilk padişahı olarak tarihe geçmiştir.
Yaş Antlaşmasının Tarihi
Yaş antlaşması ismini Yaş isimli şehirden almaktadır. Osmanlı Devleti o dönemde, Kırım'ı yeniden almak istemiştir. Prusya ile İngiltere'nin teşviki ile Osmanlı savaş açmıştır. Ancak Rusya'nın yanında Avusturya da vardır. Bu durum Osmanlı Devleti'ni zora sokacaktır. Akabinde gelen yenilgiler, Rusya ile Osmanlı devleti arasında bu antlaşma imzalanmıştır. Antlaşama 10 Ocak 1972 yılında imzalanmıştır.
Yaş Antlaşmasının Maddeleri
Her antlaşmada olduğu gibi bu antlaşmadan da farklı maddeler yer almıştır.
- Osmanlı Devleti Kırım bölgesini Rusya'ya bırakacaktır
- Rusya işgal etmiş olduğu bölgeleri boşaltacaktır
- Prut nehri iki devlet arasında sınır olarak kabul edilecektir
- Ticari ilişkiler dostane olarak tekrar devam edecektir
Yaş Antlaşmasının Özellikleri Neler?
Yaş antlaşması gerileme döneminin sona ermesine neden olmuştur Osmanlı Devleti dağılma dönemine girmiş oldu. Avusturya savaştan çekilince Rusya tek başına kalmıştır. Bu yüzden barış istedi. Rusya ile Osmanlı Devleti 1792 yılında Yaş antlaşmasını imzalamaya karar verdi. Savaş bu antlaşma ile sona erdi.
Yaş Antlaşmasının Bilgileri
Yaş antlaşması tarihte ciddi ve önemli bir yere sahiptir. Özellikle bazı tarihçilerin görüşüne göre, bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin dağılmasına neden olmuştur. Öte yandan bu antlaşma ile savaş bitmiştir. Rusya ile Osmanlı Devleti arasındaki ticari ilişkinin de eskiye döneceği kabul edilmiştir. Prut nehri Osmanlı ile Rusya arasında sınır bölge sayılacaktır. Aynı zamanda antlaşmanın en önemli maddelerden birisi de Rusya işgal ettiği bölgeleri boşaltacaktı.
Osmanlı Devleti ise Kırım'ı Rusya devletine bırakacaktır. Böylece yapılan bu antlaşma her iki tarafı da memnun etmiştir. Ancak Osmanlı Devleti için bu antlaşma dağılmanın ilk adımı olarak da bazı kaynaklarda görülmektedir. Üçüncü Selim dağılma döneminin ilk padişahı olarak tarihe geçmiş oldu. Tarihi açıdan önemli ve donanımlı bir antlaşma olan Yaş antlaşması ise Yaş bölgesinden ismini almaktadır. Tarihte yapılan antlaşmalara, imzalanan şehrin ismini almaktadır. Bu durum Yaş antlaşmasında da aynen görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?