Uşi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Uşi Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Uşi anlaşması 18 Ekim 1912 tarihinde İtalyanlar ile imzalanan bir anlaşmadır. Uşi anlaşması Türk-İtalya savaşı olarak da bilinen Trablusgarp savaşından sonra imzalanmıştır. Peki, Uşi anlaşması maddeleri neler?
Uşi Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
İtalya'nın sömürge araması ve Osmanlı'nın Trablusgarp'ı koruyacak gücünün kalmaması savaşın nedenleri arasındadır. Bir yandan Trablusgarp savaşı devam ederken bir yandan da Balkan savaşının çıkması Osmanlı devletini barışa mecbur bırakmıştır. Osmanlı devleti İtalya'dan barış istemek zorunda kalmış ve 1911-1912 seneleri arasında Uşi semtinde Uşi anlaşması imzalanmıştır.
İmzalanan anlaşmaya göre Trablusgarp ve Bingazi'ye özerklik verilmiştir. Osmanlı bu bölgedeki askerleri geri çekmiş ve bu da Trablusgarp'ın işgal edilme imkanını kolaylaştırmıştır. Bu sayede İtalya, elindeki 12 ada ve Rodos'u Osmanlı devletine sonrasında geri vermek durumda kalmıştır.
Uşi Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Osmanlı devleti ve İtalya arasında imzalanmış olan Uşi anlaşmasının görüşmeleri 15 Ekim 1912 tarihinde başlamıştır. Görüşmeler 18 Ekim'e kadar devam etmiş ve imzalar 18 Ekim 1912 tarihinde atılmıştır. İtalya ve Osmanlı arasında imzalanan Uşi antlaşmasının maddeleri şu şekildedir:
Libya ve Bingazi'ye tam özerklik verilecek ve bu şehirler yeni kanunlarla yönetilecektir.
Trablusgarp ve Bingazi'de Osmanlı padişahını korumak için görevliler olacaktır. Buradaki adli ve dini işler de padişahın seçtiği kadılar tarafından yürütülecektir.
Bu bölgelerdeki halk, din açısından Osmanlı devletinin halifesine bağlı olacaktır.
Osmanlı devleti Libya'daki askerlerini, memurlarını ve sivil görevlilerini geri çekecektir.
İtalya, elindeki Rodos ve çevresindeki 12 adayı Osmanlı'ya iade edecektir.
Her iki taraftaki rehineler ve tutuklular takas edilecektir.
Uşi Antlaşması Önemi
Uşi antlaşması Osmanlı devletinin mecbur kaldığı için imzaladığı bir anlaşmadır ve Osmanlı devleti adına olumsuz gelişmelere neden olmuştur. Osmanlı, Trablusgarp savaşından sonra Uşi antlaşması ile Kuzey Afrika'daki hakimiyetine kaybetmiştir. İtalya sömürge arayışında olduğundan Osmanlı'ya ait olan Trablusgarp'a saldırmıştır ve 1911 senesinde savaş başlamıştır.
Osmanlı'nın yeteri kadar deniz gücü olmadığı ve karadan da yardım alamadığı için İtalya krallığı Trablusgarp'ı seçmiştir. Mustafa Kemal'in de aralarında bulunduğu Ali Çetinkaya, Enver Paşa, Nuri Çetinkaya ve Fethi Okyar Libya'ya gitmiş ve yerli halkı teşkilatlandırmıştır. Bu sayede İtalyanlara karşı direniş başlamıştır ve İtalya direnişlere karşı yetersiz kalarak on iki adayı işgal etmiştir.
İtalya on iki adayı işgal ederek Osmanlı devletini anlaşmaya mecbur bırakmıştır. Balkan savaşlarının da başlaması ile Trablusgarp'ta bulunan subaylar İstanbul'a dönmüşler ve Libya'daki direniş sekteye uğramıştır. Balkan savaşlarının da etkisi ile anlaşma imzalanmak zorunda kalınmıştır.
Uşi Antlaşması Sonuçları
Uşi antlaşması ile beraber Osmanlı devleti Kuzey Afrika'daki varlığını kaybetmiştir. Osmanlı imparatorluğunun toprak kaybettiği bir antlaşmadır ve olumsuz durumlara neden olmuştur. Her ne kadar İtalya 12 adayı geri vereceğini söylese de sözünde durmamış ve Osmanlı'ya vermemiştir. 12 ada 2. dünya savaşından sonra Yunanistan'a verilmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 ALES: ALES Sınavı Saat Kaçta Bitecek? ALES Kaç Dakika Sürüyor?
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?