hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünsüz Türemesi Nedir, Neden Olur? Ünsüz Türemesi Örnekleri Nelerdir?

    Ünsüz Türemesi Nedir, Neden Olur Ünsüz Türemesi Örnekleri Nelerdir
    expand

    Türkçe de birçok dil bilgisi kuralı bulunmaktadır. Türkçede bilmeniz gereken en önemli dil bilgisi kurallarından birisi de ses olayları olarak bilinmektedir. Ses olayları, dilimizde 8 başlık altında incelenmektedir. En fazla karşınıza çıkabilecek olan ses olaylarından birisi de ünsüz türemesi olarak ifade edilebilir. Ünsüz türemesi, iki tane sessiz harfin yan yana gelmesiyle oluşmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsüz Türemesi Nedir, Neden Olur?

    Ünsüz türemesi dil bilgisi konuları içerisinde yer aldığı bilinen ses olaylarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçede oluşturulan bazı kelimelerde iki tane sessiz harfin yan yana geldiği görülmektedir. Ünsüz türemesine göre, bazı kelimelerde iki sessiz harfin belirli kurallara göre yan yana gelmesiyle daha etkili bir anlam yakalanması mümkün olmaktadır. Türkçe kökenli kelimelerde iki tane sessiz harf yan yana gelmez. Ancak dilbilgisi kurallarına göre farklılık oluşması da mümkün olabilmektedir.

    Özellikle Arapçadan dilimize geçmiş olan kelimelerde iki tane sessiz harfin yan yana gelmesi sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak ifade edilebilir. Ünsüz türemesine göre, ünlü ile başlayan kelimelere yardımcı fiil veya ek getirilmesi durumunda bir ünsüz harfin türemesine rastlamak mümkün olmaktadır. Ünsüz türemesi, kelimenin içerisinde bulunan sessiz bir harfin kendisini tekrarlaması, yani iki kere yazılması olarak da ifade edilebilmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü ile başlayan bir kelimenin ek alması veya ardından yardımcı fiil gelmesi durumunda, kelimede bulunan ünsüz harfin tekrarladığı görülmektedir. Bu durum ise ünsüz türemesi olarak ifade edilebilir. 

    Ünsüz Türemesi Örnekleri Nelerdir?

    Ünsüz türemesi, dilimizde sıklıkla karşılaşılan bir dil bilgisi olayıdır. İki tane sessiz harfin yan yana gelmesiyle oluştuğunu söylemekte mümkündür. Ünsüz türemesi, daha çok bir kelimenin iç kısmında yani ortasında görülmekte olan bir ses olayıdır. 

    Reddetmek kelimesinde ''d'' harfinin iki kez yan yana kullanıldığı görülmektedir. Bu durumda reddetmek kelimesinin ünsüz türemesine örnek olarak gösterilebileceğini söylemek mümkündür. Kelimenin redetmek şeklinde yazılması ise yazım yanlışına yol açacaktır. 

    Hissetmek kelimesinde ise 's' harfinin çift olarak kullanıldığını görmek mümkün olmaktadır. Bu durumda hissetmek kelimesinde de ünsüz türemesi olduğunu söylemek mümkündür. Kelimeyi hisetmek şeklinde yazmak ise yanlış bir kullanıma örnek olarak verilebilmektedir. 

    Zannetmek kelimesinde de 'n' harfinin tekrar ettiği görülmektedir. Bu durumda zannetmek kelimesinde de ünsüz türemesi bulunmaktadır. Zanetmek şeklinde kullanılması ise yanlış olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Affetmek kelimesinde ise 'f' harfi yan yana iki kez gelerek tekrar etmiştir. Bu durumda ise affetmek kelimesinde de ünsüz türemesinin görüldüğü söylenebilir. Afetmek şeklinde bir kullanım ise yazım yanlışı kabul edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow