hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünsüz Düşmesi Nedir, Neden Olur? Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir?

    Ünsüz Düşmesi Nedir, Neden Olur Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir
    expand

    Ünsüz düşmesi bir dil bilgisi terimi olarak bilinmektedir. Dil bilgisi konuları arasında yer alan ses bilgisi konusu içerisinde incelenmektedir. Ünsüz düşmesi ile oldukça fazla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Ünsüz düşmesi, sözcükte bulunan ünsüzlerden birisinin düşmesi durumuna verilen bir isim olarak ifade edilebilir. Türkçe de birçok kelime de ünsüz düşmesine rastlamak mümkün olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsüz Düşmesi Nedir, Neden Olur?

    Bir sözcüğe eklenen başka bir sözcük veya ek olması durumunda kaynayan kısımdaki harflerden birisinin kaybolması olarak ifade edilebilir. Ünsüz düşmesi, çeşitli etkilere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bir sözcüğün bir takım etkilerden dolayı birleşmesi ile kelimede bulunan bir harfin dışarıda kalması durumu olarak ifade edilebilir.

    Ünsüz düşmesi değerlendirildiği takdir de genel olarak bir kelime içerisinden ''k'' harfinin düştüğünü söylemek mümkündür. Kelimeye sevgi veya küçültme anlamı katan ‘cık ve cek’ eklerinin gelmesi ile kelimede ünsüz düşmesi meydana gelmektedir.

    Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir?

    Ünsüz düşmesi, sıklıkla karşılaşılabilen bir ses olayı olarak görülmektedir. 

    Yumuşak-cık > Yumuşacık

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ufak-cık > ufacık

    Yaprak-çık >Yapracık 

    Sıcak-cık > Sıcacık

    Mnik- cik > Minicik

    Alçak > Alçacık

    Küçük > Küçücük

    Yukarıda verilen kurallara uymasa bile, sözcükte ünsüz düşmesi görülmesi mümkündür. Aynı zamanda ‘l ve msa’ eklerinin de sözcüğe eklenmesi durumunda ünsüz düşmesi meydana gelmektedir. 

    Küçük- Küçüksemek- Küçümsemek

    Yüksek- Yükselmek

    Üstelik bazı birleşik kelimelerde de ünsüz düşmesinin görülmesi mümkün olmaktadır. 

    Rast gelmek- Rasgelmek

    Ast teğmen- Asteğmen

    Ünsüz Düşmesi En Çok Hangi Şartlarda Gerçekleşir?

    Ünsüz düşmesi genel olarak sözcüğe eklenen ''k'' harfi ile gerçekleşmektedir. Türkçe de kullanılmakta olan birçok sözcükte ünsüz düşmesinin gerçekleştiğini görmek mümkün olmaktadır. Ünsüz düşmesi, bir sözcüğe gelen ekler sonucunda kelimede meydana gelen ünsüz bir harfin eksilmesi olarak ifade edilebilir.

    Ünsüz düşmesinin gerçekleşmesi gereken durumlarda ünsüz düşmesinin yazılmaması bir yazım yanlışına yol açmaktadır. Ünsüz düşmesinin genel olarak sözcüklere eklenen k sesi ile meydana geldiğini söylemek mümkündür.

    Ünsüz Düşmesi Nerelerde Görülür?

    Ünsüz düşmesinin değişik birçok sözcükte görülebilmesi mümkün olmaktadır. Türkçe de ikiz ünsüz bulunmamaktadır. Bu durumda sözcükte yer alan ünsüzlerden birisi düşer.

    redd > ret

    hiss > his

    hakk > hak

    şıkk > şık

    k sesi ile biten kelimelere -cik eki getirildiği takdir de kelimenin sonunda bulunan -k sesinin düştüğü görülebilir. Ancak oluşan kelimenin somut olması durumunda sözcüğün sonunda bulunan k sesi düşmez. Ünsüz düşmesinin meydana gelmesinde etkili olan birden fazla etken olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow