Üniversitede ikinci öğretim nedir? İkinci öğretim ne demek?

YÖK’ün ikinci öğretimlerle ilgili aldığı karar sonrasında üniversitelerde ikinci öğretime ilişkin detaylar merak konusu oldu. Peki, üniversitede ikinci öğretim nedir, özellikleri neler?
Yüksek Öğretim Kurulu üniversitelerde örgün öğretimin dışında yer alan ikinci öğretimlerle ilgili kapatma kararı aldı. Peki, bu karar ne anlama geliyor, ikinci öğretimlerin özellikleri neler?
ÜNİVERSİTEDE İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR, NE DEMEK?
Üniversite ikinci öğretim, Türkiye'deki üniversitelerde sunulan alternatif bir eğitim modelidir. İkinci öğretim, öğrencilerin derslerini gündüz yerine akşam saatlerinde veya hafta sonları almasını sağlayan bir sistemdir. Bu modelin amacı, çalışan öğrencilere veya farklı sebeplerle gündüz eğitimi alamayanlara esneklik sağlamaktır.
Başlıca özellikleri şunlardır:
Ders Saatleri: İkinci öğretim dersleri genellikle akşam saatlerinde (17:00 - 22:00 arasında) veya hafta sonlarında yapılır.
Eğitim Ücretleri: İkinci öğretim programlarının harçları, genellikle birinci öğretime göre daha yüksek olabilir. Ancak bu durum üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.
Diploma: İkinci öğretim öğrencileri, eğitimlerini başarıyla tamamladıklarında birinci öğretim öğrencileri ile aynı diploma ve unvanı alırlar. Diploma üzerinde ikinci öğretim yapıldığına dair bir ibare bulunmaz.
Ders İçeriği: Ders içerikleri ve müfredat, birinci öğretim ile aynıdır. İkinci öğretim öğrencileri de aynı dersleri alır ve aynı sınavlara girerler.
Kabul Şartları: İkinci öğretim programlarına kabul edilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre yerleştirme yapılır. Yerleştirme puanları genellikle birinci öğretime göre biraz daha düşük olabilir.
İkinci öğretim, özellikle çalışan öğrencilere ve gündüzleri başka yükümlülükleri olan bireylere yükseköğretim fırsatı sunarak eğitim hayatına esneklik kazandıran önemli bir alternatiftir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?