Üniversitede bir fırsat: Önlisans
Ön lisans programları sadece meslek liseliler için değil, düz liseliler için de fırsattır.
Sevgili Adaylar,
Ezber bozan GB Uzmanlarının özel sayısal çalışmalarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Özellikle meslek lisesinde okuyan arkadaşlarımızın gönderdiği yüzlerce mail çerçevesinde, yaptığımız önlisans çalışmamız çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.
Bugün yayınladığımız ve bu sayfada tekrarını izleme şansınız olan “Tercih Bülteni” programımızda, eğitim danışmanı Burak Kılanç'ın paylaştığı sayısal çalışmalar gösteriyor ki, önlisans programlarında düz lisede okuyan arkadaşlarımızın da şansı yüksek...
2009 Yerleşme döneminde, önlisans programlara yerleşenlerin %53'ü sınavla yerleşirken, % 47'si sınavsız geçişle meslek liselilerce doldurulmuş. Genelde önlisans programlarının meslek liseli öğrencilerle doldurulduğu kanısı yaygın olmasına rağmen, sayılar tam tersini söylüyor.
Ek Yerleştirme Döneminde önlisans programlarına dikkat edin!
Dikkat çekici diğer bir gerçekte, ek yerleştirme döneminin, önlisans düşünen arkadaşlarımız için, fırsatlarla dolu olduğu. Geçen yıl iki yıllık programlara kazandıktan sonra kesin kayıt yaptırmayanların oranı %16.
Bu sonuca göre, ek yerleştirme dönemi, tüm adayların, önlisans progranmlarına yerleşmeleri açısından fırsat dönemidir.
Sınavsız geçişlerle ilgili püf noktalar...
Ortaöğretim Başarı Puanı tek kriter değil...
Sınavsız geçiş uygulamasında meslek lisesinden mezun olan gençler, genellikle tek kıstasın Orta Öğretim Başarı Puanı ( OÖBP) olduğu yanılgısındalar. Oysa OÖBP, tek kriter değil.
Sistemi kısaca özetlemek gerekirse; iki yıllık programlara meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olanlar sınavsız şekilde yerleşebiliyor. Bu işlem sonucunda eğer boş yerler kalırsa, buraya da genel lise mezunları ya da meslek lisesi başka bölümlerden mezun olanlar kendi YGS puanları ile yerleşiyorlar. Tabi ki öncelikle sınavsız geçişten boş kontenjan kalması lazım..
Ortaöğretim başarı puanına en son bakılır...
Sınavsız geçişte bir kontenjan varsa ve oraya iki kişi talip olursa 4 tane unsura bakılıyor. Öncelikle “mezuniyet yılı” önem kazanır. Hangi aday günümüze daha yakın zamanda mezun olmuşsa daha avantajlı olur. Eğer iki aday da aynı yıl mezun olmuşsa bu kez ikinci kritere geçilir.
İkinci kriter mezun olunan okul türüdür. Okul türü olarak Anadolu Teknik Lisesi'nden mezun olanlar önceliklidir.
İlk iki kriter aynı ise; o kontenjan için başvuran kişinin meslek il teknik eğitim bölgesinin içinde olup olmadığı önem kazanır. Örneğin İstanbul'daki kontenjan için İstanbul'dan başvuran adayın önceliği söz konusu.
İlk üç kriter aynı ise; orta öğretim başarı puanı devreye girer. İşte yanlış düşünülen genelde budur. Bu konuda OÖBP'ye en son bakılır.SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SÖMESTR TATİLİ 2025 | Sömestr tatili ne zaman, 15 tatil hangi tarihte başlıyor? İşte ilkokul, ortaokul ve liselerde yarıyıl tatili tarihi
AUZEF final soruları, cevapları: AUZEF final sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN BAŞVURU KILAVUZU: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvurusu ne zaman?
Öğretmen yer değiştirme/tayin başvuru tarihleri: MEB mazerete bağlı yer değiştirme başvurusu ne zaman?
İBB BURSU BAŞVURU SONUÇLARI EKRANI | 2025 İBB burs sonuçları ne zaman açıklanacak, BUGÜN mü?