hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Nasıl Yazılır? Uluslararası Tdk Doğru Yazılışı... Uluslar Arası Mı Uluslararası Mı?

    Uluslararası Nasıl Yazılır Uluslararası Tdk Doğru Yazılışı... Uluslar Arası Mı Uluslararası Mı
    expand

    Türkçede özellikle iki kelimenin yan yana gelmesi ile oluşturmuş olduğu yeni sözcük veya sözcük öbeklerinin nasıl bir şekilde yazıldığı sıklıkla karıştırılır. Türkçeyi yazım kılavuzuna uygun bir biçimde kullanmayı isteyenlerin sıklıkla yazılışlarını merak ettikleri kelimelerden bir tanesi de uluslararası kelimesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kelimesi; çok sayıda ya da birbirinden farklı milletlerin arasında yapılmış olan, milletlerin arasında çok yönlü ilişkiler ile alakalı olan, milletlerarası, enternasyonal, beynelmilel şeklinde anlamlara gelir.

    Uluslar Arası Şeklinde mi, Uluslararası Şeklinde mi Yazılır?

    Bu sözcüğün uluslararası mı yoksa uluslar arası şeklinde mi yazıldığı sıklıkla sorgulanır. Uluslararası kelimesi, yazım hatasının oldukça sık bir şekilde yapılmakta olduğu kelime çeşitleri arasında yer alır. Günümüzde genellik olarak bakıldığında uluslar arası şeklinde hatalı bir biçimde yazılır. Ancak bu sözcüğün doğru yazılışı değildir. Bu sözcüğün doğru bir şekilde kullanımı Türk Dil Kurumu sözlüğü kapsamında uluslararası biçiminde olmalıdır. Yani birleşik olacak şekilde yazılmalıdır.

    Uluslar arası (Yanlış bir kullanımdır.)

    Uluslararası (Doğru bir kullanımdır.)

    Uluslararası Kelimesinin Eş Anlamlı Olan Kelimeleri Hangileridir?

    Uluslararası kelimesinin iç tane eş anlamlı olan karşılığı bulunur. Uluslararası ile aynı manaya gelmeyi ifade eden eş anlamlı sözcükleri şu şekilde sıralanabilir:

    Beynelmilel

    Enternasyonal

    Milletlerarası

    Gibi sözcükleridir. Bu sözcükleri birbiri yerine kullanmak mümkündür. Beynelmilel kelimesinin kökeni Arapçadır. Bu kelime Arapçadan gelerek zaman içinde Türkçeye yerleşmiş olan bir kelime çeşididir. Cümle içinde kullanımı ise 'uluslararası' anlamı taşır. Enternasyonal kelimesine bakıldığında ise bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre iki tane anlamı bulunur. Bu anlamlardan ilki bilindiği gibi uluslararasıdır. İkinci anlamı ise, devletlerin proletaryasının katılmış olduğu uluslararası topluluk şeklinde ifade edilir. Bu kelimelerin anlamlarının ve eş anlamlı olan kelimelerinin bilinmesi, kelime dağarcığının büyük ölçüde gelişmesine katkıda bulunur.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow