hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ubudiyet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Dinde Ubudiyet Ne Demek?

    Ubudiyet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Dinde Ubudiyet Ne Demek
    expand

    Allah'ın emir ve yasaklarına uyan, haramdan sakınan ve hayra yönelen takva sahibi kullara abid denir. Bu kelimeden üretilen ubudiyet, İslam dininde ve tasavvufi eserlerde en çok kullanılan terimlerden biridir. Rububiyet kelimesi genellikle İslami kaynaklarda ve dini literatürde, Ubudiyet ile birlikte kullanılır. Ubudiyet kulluk, Rububiyet ise Tanrısal anlamına gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ubudiyet Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Ubudiyet Allah'a, ahiret gününe, Kur'an-ı Kerim'e ve peygamberlere inananların, imanın esaslarını yerine getirmesi ve sadece Allah'a ibadet etmesi demektir. Ubudiyet kavramı, başta İmam Gazali ve Muhyiddin Arabi'nin eserleri olmak üzere birçok kitapta geniş bir şekilde ele alınmıştır.

    Genel anlamda ubudiyet, kişinin kulluk görevlerinin bilincinde olması demektir. Bu bilince ulaşmak için öncelikle olarak Allah'ın sonsuz kudret sahibi olduğunu bilmek gerekir. İnsan, kendi güçsüzlüğünün farkında olup her şeyin Allah'tan geldiğini bilirse, geçici dünya zevklerine sırt çevirip ahirete yönelebilir.

    Ubudiyet sözcüğü 15. yüzyıldan itibaren bir şeye ya da birine karşı aşırı bağlılık anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Osmanlı'da tebaanın padişaha karşı bağlı olması ve onun her sözünü emir sayması ubudiyet olarak nitelendirilebilir.

    Dinde Ubudiyet Ne Demek?

    Ubudiyet kelimesi kelam ve tasavvuf ilimlerinde farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Kelam ilmine göre ubudiyet, namaz, oruç ve zekat gibi ibadetleri aksatmadan yerine getirmek, Salih ameller işlemek, Kur'an ve sünnetin yolunda ilerlemek demektir.

    Tasavvufta ise ubudiyet kelimesi hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilmek ve istisnasız herkese karşı hoşgörülü yaklaşmak şeklinde tanımlanır. Mevlana'nın ''ne olursan ol yine gel'' diye seslenmesi bir ubudiyet örneğidir.

    Mutasavvıflara göre insanları sadece Allah yargılayabilir. Bu nedenle herkes birbirine karşı hoşgörüyle yaklaşmalı, kimse en doğrusunu kendisinin bildiğini iddia etmelidir. Bu da ancak kulluk bilincine erişmekle yani ubudiyet ile mümkün olabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow