Tümler Açı Nedir, Kaç Derecedir? Tümler Açılar Nasıl Bulunur?

Tümler açı bir geometrik bir terim olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda geometride çok sık kullanılan ve farklı işlemlerde değerlendirilen önemli bir açı olarak da ifade etmek mümkün. Üçgen ya da kare ile beraber bütün farklı geometrik şekillerde kullanılır. Diğer bir ifade ile dik açılar üzerinden ele alınan toplam açılar şeklinde de anlatmak mümkün. Tabii tümler açının genel bir tanımı vardır ve bu tanım üzerinden farklı işlemleri yapma olanağı sağlar.
Tümler Açı Nedir?
Genel olarak toplamlarının ölçüsü 90 derece olan açılar tümler açı olarak bilinmektedir. Yani diğer bir ifade ile 90 derece bir dik açı olduğu için, tümler açı da dik açı olarak anlatılmaktadır. Öklid geometrisi üzerinden bakıldığı vakit ise, bir dik üçgenin iki dar açısının toplamı daima tümler açı vermektedir. Bu bağlamda genelde geometrik şekillerin iç kısmında ortaya çıkan tümler açılar, aynı zamanda bu geometrik şekillerin dışından çekilecek çizgi üzerinden de ele alınabilir.
Tümler Açı Kaç Derecedir?
En çok merak edilen konular içerisinde tümler açının kaç derece olduğu geliyor. Bu doğrultuda tümler açı 90 dereceye karşılık gelmektedir. Yani toplam açı 90 derece olduğu vakit tümler açı olarak ifade edilir. Üçgen üzerinden bakıldığı vakit iç açıları toplamı 180 derece olduğu düşünülürse, dik üçgen üzerinde iki dar açı 90 dereceyi verdiği için, doğal olarak tümler açı şeklinde anlatılır. Tümler açıdan yola çıkmak suretiyle herhangi bir geometrik şeklin iç açıları ile beraber kenar bağlantılarını da bulmak mümkündür.
Tümler Açılar Nasıl Bulunur?
Bir dik üçgen üzerinden bakıldığı zaman bu açı 90 derece olduğundan dolayı, tümler açı bu şekilde bulunabilir. Yani açıların toplamları 90 derece buluyorsa bu tümler açı olarak bilinmektedir. O yüzden dik üçgende yer alan iki dar açı toplandığı vakit tümler açı ortaya çıkmaktadır. Bu işlemi aynı zamanda trigonometri üzerinden de ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Trigonometride bir açının sinüsü, aynı zamanda tümler açının kosinüsüne eşittir. O sebepten dolayı A ile B açılarından herhangi biri tümler ise, sin2A + sin2 = 1 Şeklinde ifade edilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?