Tümevarım Nedir, Nasıl Tanımlanır? Tümevarım Örnekleri Nelerdir?
Tümevarım, mantıkta ve felsefede oldukça fazla karşılaşılmakta olan bir kavram olarak bilinmektedir. Tümevarım yönteminde özel verilerden yola çıkarak genel sonuçlar çıkarılması hedeflenmektedir.
Tümevarım ve tümdengelim birbirinin karşıt türleri olarak da ifade edilebilmektedir. Tümevarım yönteminde parçadan bütüne doğru bir akıl yürütme söz konusu olmaktadır. Yani özelden genele doğru ilerlemesi gerekmektedir.
Tümevarım Nedir, Nasıl Tanımlanır?
Tümevarım yönteminde parçalardan bütüne doğru bir akıl yürütme gerçekleşmektedir. Özelden genele doğru ilerlendiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Türkçede kullanılmakta olan tümevarım yönteminin felsefi bir yapı olduğu da ifade edilebilmektedir. Tümevarım bir akıl yürütme yöntemi olarak da tanımlanabilmekte olan bir kavram olma özelliğine sahiptir. Tümevarım yöntemine göre özel verilerden yola çıkarak genel bir sonuç çıkarılması gerekmektedir.
Tümevarım, özel verilerden ilerleyerek genel bir veriye ulaşılmasını hedeflemektedir. Tümevarım yönteminin tersi ise tümdengelim olarak ifade edilebilmektedir. Herkesin tümevarım yöntemini kullanarak ve özel verilerden yola çıkarak genel sonuçlara ulaşması mümkün olabilmektedir. Tümevarım örneklerini en fazla felsefe alanında görmek mümkün olsa bile, mantık ve sosyoloji bilimlerinde de örneklerine rastlamak mümkün olmaktadır.
Tümevarım yönteminin gerçek olarak nitelendirilmekte olan kısmının ise daha çok bilimsel tümevarım başlığı altında incelendiğini görmek mümkün olabilmektedir. Bir başka ifadeyle insanların küçük parçacıkları birleştirerek genel bir bütünü oluşturan hükümlere ulaşmasını sağlamaktadır.
Tümevarım Örnekleri Nelerdir?
Tümevarım denildiği zaman özel verilerden yola çıkarak genel yargılara ulaşmak söz konusu olmaktadır. Felsefe alanında tümevarım örneklerini sıklıkla görmek mümkün olmaktadır. Boncuk beyaz bir kedidir. Boncuk ağaca tırmanır. Bu durumda beyaz kediler ağaca tırmanır. Örneğinde özel verilerden yola çıkarak genel bir sonuca ulaşılmıştır. Bu durum ise tümevarıma örnek olarak gösterilebilmektedir.
Tümevarım yönteminin bir düşünme yöntemi olarak ifade edilmesi de mümkün olmaktadır. Bu durumda sadece bilim adamları tarafından kullanılan bir yöntem olmadığı sonucuna da varılabilmektedir. Her insan tümevarım yönteminden faydalanarak yeni varsayımlarda bulunabilmektedir.
Bir gün 24 saat sürmektedir. Bu durumda haftanın günleri 24 saattir şeklinde bir örnekte tümevarım için verilebilmektedir. Buna bağlı olarak kişilerin haftanın günleri hakkında genel bir hüküm hakkında fikir sahibi olması söz konusu olabilmektedir. Bir bilim adamının yaptığı incelemeler sonucunda bakır, altın ve demir gibi maddelere ısı verdiği takdirde genişlediğini görmesine bağlı olarak madenlere ısı uygulandığında genişler şeklinde genel bir yargıya ulaşması mümkün olabilmektedir.
Ayşe iki gözlüdür. Sultan iki gözlüdür. Ayşe ve Sultan insandır. Bu durumda tüm insanların iki gözü vardır. Şeklinde bir tümevarım örneğinin verilmesi de mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?