Trafik Kuralları Nelerdir? En Çok Kullanılan Trafik İşaretleri Ve Anlamları...
Trafik kurallarına uymak, insanların can ve mal güvenliği açısından olmazsa olmazdır. Ülkemizde 26 milyondan fazla araç bulunmakta ve bu araçların her gün hareket halinde olduğunu düşünürsek, trafik kurallarına uymanın hayati önem taşıdığını görülmektedir. Bu nedenle herkesin uyması gereken trafik kuralları bulunmaktadır.
Türkiye'de trafik yoğunluğunun en fazla yaşandığı kabalık şehirlerde, yaşamayı düşünüyorsanız şehir içinde toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun dışında pek çok farklı ve gerekli trafik kuralları bulunmaktadır.
Trafik Kuralları Nelerdir?
Toplu trafikte uyulması gereken pek çok farklı kurallar bulunmaktadır. Bunların en önemlisi;
Emniyet kemerini bağlamak en önemli trafik kuralları arasında yer almaktadır.
Trafik ışıklarına uymak trafik kazalarının aza inmesinde etken oluşturmaktadır.
Araçla sağa dönmek istediğinizde karşıdan karşıya geçen kişiler varsa öncelik bu kişilere aittir. Bu noktada trafik ışığının olmaması durumunda öncelik daima yayalara aittir. Yaya işaretleri vites küçültme anlamına gelir ve trafik ışığının bulunmadığı bölümlerde yayaların can güvenliğini sağlamak amacıyla konulan işaretlerdir.
Takip mesafesi uyumu da son derece önemli kurallar arasında yer almaktadır. Sürüş esnasında önünüzdeki araca çok fazla yaklaşmamaya dikkat edin. Çünkü her an her şey olabilir. Örneğin aniden dışarı fırlayan bir hayvan yüzünden önünüzdeki araç aniden fren yapabilir. Bu nedenle önünüzdeki araç ile aracınız arasında güvenli bir mesafe bırakırsanız kaza yapma şansınızı minimuma indirmiş olursunuz.
Kırmızı ışıkta beklerken, siren çalan ambulans, itfaiye vb. araçlara yol vermek için aracınızı doğru bir noktaya getirebilirsiniz.
- Aşırı hız yapmamak ve hız limitlerine uymak
- Alkollü araç kullanmamak.
- Sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirmemek.
- Cep telefonu ile konuşmamak ya da telefonla meşgul olmamak.
- Geçiş hakkı kurallarına uymak.
- Kış aylarında zincirsiz yola çıkmamak.
En Çok Kullanılan Trafik İşaretleri ve Anlamları
Trafik işaretlerine ve ışıklarına çok fazla dikkat etmek gerekmektedir. Sürücüleri uyarmak için yollarda çok sayıda trafik levhası bulunmaktadır. Bu işaretler sürücülere yolu gösterir, yolun sonraki bölümlerindeki durumlar hakkında onları bilgilendirir. Araç kullanırken yol kenarındaki işaretlere dikkat etmeniz hayati önem taşımaktadır. Bu işaretlerden bazıları şu şekildedir:
Trafik levhalarının içinde en önemli olanlarının başında tehlike uyarı işaretleri yer alır ve sürücüleri yol üzerinde olan tehlikelere karşı uyarır. Bunlar; sağa viraj, sola viraj, yaya geçidi, kasisli yol ve okul geçidi şeklinde olan levhalar olmaktadır.
Trafik genelinde düzeni sağlamak adına kullanılan trafik tanzim işaretleri de sürücüleri bilgilendirmektedir. Sürücülerin arasında iletişim aracı görevi gören bu işaretler 69 adet olmaktadır.
Trafik levhaları arasında en kalabalık olanlar ise bilgi işaretleridir. Bunlar da sürücülere yolları ve çevresinde yer alan yerleşim yerlerini göstermektedir.
Trafik akışını sağlamak ya da yanlış park uygulamalarını ortadan kaldırmak için durma ya da park etme işaretleri de şehir içinde düzen sağlamaktadır.
Yolda zemin işaretleri olarak görülen yatay işaretlemeler de yol, araç ya da şeritlerle ilgili bilgi vermektedir. Yaya geçidi, bisiklet yolu ya da şerit çizgileri bu kategorilerde yer almaktadır.
Yeni standart trafik işaretlerinin içinde yer alan trafik sıkışıklığı, trafik elektronik denetleme ya da tramvay durağı şeklinde olan levhalarda yer almaktadır.
Günümüzde trafik kazalarının çoğu hız sınırlarına uyulmaması nedeni ile meydana gelmektedir. Hız sınırlarına dikkat ederek araç kullanmak hem sizin hem de çevrenizdekilerin can ve mal güvenliğini korumaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...