Tanzimat Dönemi Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir? Tanzimat Dönemi Hikayesi Örnekleri...
Modern hikaye anlatımı Anadolu topraklarına Tanzimat dönemi ile beraber giriş gerçekleştirdi. Avrupa'da bilinen ismi ile roman ya da ilk öykü türleri olarak öne geçen hikayeler, bu dönemden itibaren günümüze kadar oldukça önemli eserler bıraktı. Daha genel olarak kurgulanmış, insanlara odaklı ve birçok farklı olayı ele alarak hikayeleştirme şeklinde Tanzimat Dönemi hikayeleri öne çıkmaktadır.
Olayların insanlar üzerinde olmuş ya da olabilir yapısı yazarları etkilediği için, Tanzimat Dönemi üzerinden bu hikayeler oldukça geniş bir alana yayıldı. O konuda ilk öyküler topluluk önünde anlatan meddah öykülerinin tekniği ve etkisinin önemi oldukça büyüktür.
Tanzimat Dönemi Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
Yenilikçi uygulamaların ele alındığı ve Osmanlı dönemine damga vuran Tanzimat dönemi, aynı zamanda hikayeleştirme üzerinden de oldukça önemli yere sahiptir. Bu bağlamda kurgu üzerinden roman ve hikayelerin olay örgüsü dahilinde modern döneme atlamış halidir. Bu bağlamda birçok farklı özelliği eşliğinde Tanzimat dönemi hikayeleri öne çıkar.
- Bu dönem içerisinde hikayeler günlük hayattan ya da tarih üzerinden ele alınır.
- Özellikle ilk öyküler üzerinden bakıldığı vakit meddah öykü tekniği ve etkileri görülmektedir.
- İnsan odaklı ve insanlar üzerinde yaşanan olaylar ele alınmak suretiyle eşlenir.
- Tanzimat Dönemi hikayelerinin bir kısmı halka bir kısmı ise aydın kişilere seslenmiş olarak ele alınmıştır.
- Tanzimat dönemi öykülerinde Batı uygarlığı ile Osmanlı Devleti arasındaki farklar, aşk temaları ve zorunlu yapılan evlilik gibi konular öne çıkmaktadır.
- Tanzimat Dönemi öyküleri İlk zamanlar romantizmin akımının etkisinde kalmıştır.
- Genelde eserlerde tesadüflere yaygın olarak yer verilmiştir.
Bu gibi birçok farklı özelliği doğrusunda Tanzimat Dönemi hikayeleri günümüz modern yapısı açısından önemli bir yere sahiptir. Çünkü günümüzde okunan tüm farklı Romanlar ve kısa hikayeler ile birlikte farklı olay örgüleri bu dönemden mirastır.
Tanzimat Dönemi Hikayesi Örnekleri
Birçok farklı hem yerli hem de yabancı hikayeler üzerinden Tanzimat Dönemi örnekleri ele almak mümkün. Hatta bu hikayeler ve romanlar günümüzde hala yaygın olarak okumaya devam etmektedir.
- Yusuf Kamil Paşa tarafından yazılan Telemak (1862)
- Sefiller
- Monte Kristo Kontu
- Atalay
- Paule
- Virginia
- Taaşşuk-u Talat
- Fitnat
Bu şekilde daha birçok farklı örnek hikaye ele almak suretiyle ifade etmek mümkün. Geçmişten günümüze kadar uzanmış olan bu önemli eserler, Tanzimat Dönemi hikayelerine ve Romanların örnek olarak ön plana çıkar. Bu bağlamda kişi, olay, zaman ve mekan ile beraber tema gibi unsurlar Tanzimat Dönemi hikayelerinin yapısını oluşturur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!