Soru İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Soru İşareti Görevleri Nelerdir?
Türkçe dil bilgisi kategorisinde yer alan soru işareti, soru anlamı taşıyan cümlelerin sonunda kullanılır. Soru edatları ile birlikte kullanılan işaret '?' şeklindedir. Kullanım alanı oldukça geniştir ve günlük hayatımızda sıklıkla kullanılır. Soru işareti kullanılmadığı zaman soru anlamı içeren cümleler hatalı sayılır. Soru işareti sadece Türkçeye has bir işaret değildir. Dünya genelinde soru işareti kullanılmaktadır.
Soru İşareti Nedir, Ne İşe Yarar?
Kullanım alanı geniş olan soru işareti, sadece soru anlamlı cümlelerin sonunda kullanılmıyor. Kullanım alanı bakımından geniş bir kategoriye sahiptir. Günlük hayatta veya internet ortamında soru işareti farklı şekillerde kullanılabilir. Mı veya mi soru edatı ile oluşturulan cümlenin soru anlamı olması gerekir. Aksi halde soru anlamı taşımayan ve sonunda mı ve mi edatı bulunan cümlenin sonuna soru işareti eklenmez.
Soru İşareti Görevleri Nelerdir?
Dil bilgisi kategorisinde değerlendirilen soru işaretleri mı, mi soru edatı ile oluşturulan cümlelerin sonunda kullanılmakla birlikte aşağıda belirtilen durumlarda da kullanılıyor:
1- Doğum veya kuruluş tarihi bilinmeyen durumlarda soru işareti kullanılmaktadır. Şüpheli olan bilgilerin yanına da soru işareti konulur. Konya'ya 3 saatte gidilmiş (?-2008). Bizans İmparatorluğu (?-1453).
2- İnanılmayan veya abartı ifade eden cümlelerde kullanılır. Örnek, Yarışmayı kazanacakmış (?).
3- Çekim yapılmayan ve edat kullanılmayan ancak soru anlamı olan cümlelerde kullanılmaktadır. Örnek, Yaşınız?
4- Cevabı içerisinde olan soru cümlelerinde kullanılır. Örnek, Beni çağıracak (?) sanırım.
5- Soru anlamı içeren ancak soru maksadı içermeyen cümlelerde kullanılır. Örnek, Hiç seni unutur muyum?, Hiç seni es geçer miyim? vb.
Soru işaretinin kullanıldığı yerler bu şekildedir. Soru işaretinin kullanım amacı farklı farklıdır. Ancak kullanıldığı yere göre değişik anlamlar içermektedir. Soru işareti kullanılmadığı zaman cümle hatalı sayılır.
Soru İşareti Nasıl Kullanılır?
Soru işaretinin kullanıldığı yerler kullanım alanına göre farklılık göstermektedir. Soru anlamı taşıyan cümlelerin sonunda kullanılırken mı veya mi ekine bitişik bir şekilde kullanılır. Soru işaretinden sonra boşluk bırakılır ve büyük harf ile başlanır. Soru anlamlı cümlelerde cümlenin sonuna, şaşkınlık veya bilginin şüpheli olduğu anlamını ifade eden cümlelerde ise, şüpheli olan bilginin yanına parantez içinde soru işareti yazılır.
Bilinmeyen tarihi belirtmek için soru işareti kullanılırken parantez içinde kullanılır ve boşluk bırakılmaz. Ayrıca 'neden' ve 'nasıl' edatları ile yapılan soru cümlelerinde de cümle sonunda kullanılır ve cümleye bitişik bir şekilde yazılır. Bazı diyalog cümlelerinden birden fazla soru işareti kullanılır. Art arda soru işareti şaşkınlığın fazla olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!