hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soru Cümlesi Nedir, Nasıl Kurulur? Soru Cümlesi Örnekleri...

    Soru Cümlesi Nedir, Nasıl Kurulur Soru Cümlesi Örnekleri...
    expand

    Kurulan cümlelere baktığımız zaman düz cümleler yanında farklı cümle yapıları da bulunmaktadır. Özellikle olumlu, olumsuz ve soru cümleleri sıkça kullanılır. Bunlar içerisinde soru cümlelerine sık sık denk gelme şansı olduğu da bilinir. Bir cümlenin soru cümlesi olması için muhakkak yanıta yönelik bir yapısı bulunmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soru Cümlesi Ne Anlama Gelir? 

    Soru cümlesi ile taraftan bilgi alma amacı bulunur. Bu bilgiyi almak için karşı tarafa uygun bir soru yöneltilir. Böylelikle karşıdan yanıt almak için soru sorulmuş olur. Başka bir deyişle yanıt aranan cümlelere soru cümlesi demek doğru olur.

    Ayrıca soru cümlesinde yer alan sıralama her zaman aynı olmaz. Soru içeren hangi, neden, nereye ve bunlara benzer kelimelerin yerleri değişebilir. Bununla birlikte -mı, mi, - mısın vb. eklerde cümlenin yapısına göre değişiklik gösterir. 

    Soru Cümlesi Nedir, Nasıl Kurulur? 

    Soru cümlesi, soru içeren ve cevap bekleyen cümleler olarak karşımıza çıkar. Bu cümlelerde soru sorulduğu için cevap istenir. Doğal olarak buna göre cümleye soru cümlesi demek mümkündür. Bir cümlenin soru cümlesi olduğunu anlamak ise oldukça kolaydır. Çünkü cümleyi okuyunca cevap vermek gerekiyorsa eğer bu cümle soru cümlesi olarak nitelenir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soru cümlesini kurmak için genelde nerede, hangi, neden, nasıl ve bunlara benzer kelimeler tercih edilir. Tabi sadece bu kelimeler sayesinde soru cümlesi kurulmaz. Cümlede bu kelimeler olmadanda soru sormak mümkündür. İşte bu cümlelerde -mı, -mi ve türevleri devreye girer. Böylelikle cümle soru sorarak cevap bekler. Ayrıca soru cümleleri olduğunda kullanılacak noktalama işareti (?) şeklindedir. 

    Soru Cümlesi Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

    Soru cümlesi kurarken soru anlamını yakalamak son derece önemlidir. Yani cümlede soru niteliği olmadan soru cümlesi demek mümkün olmaz. Soru cümleleri çok yaygın olarak karşımıza çıkar. Dilimizde yer alan kurallara göre soru cümlesi oluşturmak son derece kolaydır. Tabi soru cümlesi yapıldığı zaman en sona soru işareti (?) koymayı unutmayın. 

    Soru Cümlesi Örnekleri

    Soru sorulan cümlelere oldukça çok örnek verebiliriz. Verilen örneklere göre soru cümlelerini daha iyi bir şekilde anlamak mümkündür. 

    - Neden buraya kadar geldin?

    - Yağmur yağdı mı?

    - Dün neden bana uğramadın?

    - Hangi kitabı almak istiyorsun?

    - Hesabı nasıl ödeyecek?

    - Annesiyle beraber şehir dışına gitmedi mi?

    - Kimler bugün yapılacak olan geziye katılmak istiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soru cümlesi olarak verilen örneklerde her zaman için cevap aranmaktadır. Yani cümlelere cevap arandığı zaman ona soru cümlesi deme şansımız vardır. Bunun yanında soru cümlelerinde sabit bir sıralama olmaz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow