hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sonsuzluk Kavramı: Felsefi Ve Matematiksel Bir İnceleme

    Sonsuzluk Kavramı: Felsefi Ve Matematiksel Bir İnceleme
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Soyut bir kavram olması ile beraber sonsuzluk aynı zamanda tarihi bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda Antik Yunan dönemden gelen bir kelime üzerinden ortaya çıktığını ifade etmek mümkündür. Bu kelime ise ‘’Lemnicate’’ olarak bilinmektedir. Genelde matematikte ve fizikte sonu olmayan durumları ve sayıları tarif etmek için kullanılan soyut bir kavram olarak öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak aynı zamanda sonsuzluk felsefi açıdan da ele alınarak değerlendirilir. Bu doğrultuda her ne kadar zamanla ilgili bir tanımlama üzerinden ele alınsa bile, aynı zamanda sonsuzluk zamansızlık üzerinden de değerlendirilmektedir. Bu da sonsuzluk teriminin soyutluk üzerinden felsefe yanını anlatır.

     Sonsuzluk Kavramı: Felsefi ve Matematiksel Bir İnceleme

     Hem matematiksel hem de felsefi açıdan ele alındığı vakit sonsuzluk kavramı ifade edilmektedir. Matematiksel olarak bakıldığında ise sonu olmayan varlıkları ya da sayıları ifade etmek amaçlı ele alınan bir soyut kavram olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bu soyut kavram matematik işleminin dışında fizik üzerinden de kullanıldığını söylemek gerekir.

     Genel çerçevede ise işaret olarak, ‘∞’ şeklinde kullanılmaktadır. Böylece matematiksel ve fizik işlemlerinde de herhangi bir durum tam olarak ortaya çıkmadığında ve tanımlanmak istendiğinde bu işaret kullanılmaktadır.

     Zamanın dışında bir zamansızlık var oluşu olarak ise sonsuzluk kavramı felsefi şekilde öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda Aristo'nun belirli bir tanımlaması ve yapısı bu konuda bulunur. O da maddenin, hareketi ve zamanın sonsuza kadar var olacağı önermesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Aynı zamanda bu yapıların hiçbir zaman durmayacağı ve sonsuza kadar hareket edeceği üzerine öne çıkar. Bunun yanı sıra metafizik ve idealist felsefe içerisinde sonsuzluk sadece Tanrıya aittir. Tanrı'dan başka hiçbir şey sonsuz olamaz ve bu da dini açıdan bir bağlam ortaya çıkarır.

     Sonsuzluk Üzerinden; Matematiğin Bir Sonu Var mıdır?

     Sonu olmayan herhangi şeyleri gösterebilmek amaçlı sonsuzluk terimi ve ifadesi kullanılmaktadır. Günümüz matematik devrimleri, yapıları ve şimdiye kadar geliştirilen tüm bilimsel çalışmaları ele alındığında, matematiğin bir sonu olmadığına yönelik bilgi ortaya çıkıyor.

     Aslına bakılırsa daha çok bu insanlık tarihi ve dünyası açısından ele alındığında böyle bir durum değerlendirilmektedir. Elbette farklı boyutlar ve kuantum fiziği ile mekaniği gibi pek çok husus söz konusu olduğunda matematiğin sonu hakkında kesin bir bilgi almak şu an için mümkün değildir.

     Matematikte Sonsuzluk İşaretinin Anlamı

     Matematikte sonsuzluk işareti, ‘∞’ üzerinden gösterilir ve kullanılır. Yana doğru yazılmış 8 rakamını da benzeyen bu yapı, edebiyet anlamı üzerinden de değerlendirilir. En çok matematik ya da fizik alanında kullanılan soyut bir kavram olduğunu söylemek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu anlam kapsamında sadece maddi değil aynı zamanda manevi anlamda da sonsuzluğu anlattığını eklemek mümkün. Genelde matematikte bir işlem yapıldığı zaman sonucunun bulunmasını mümkün olmadığı durumlarda işlem bitmesi için sonsuzluk işareti kullanılmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow