hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siyâsetnâme (Nizamülmülk) Nedir? Siyasetname'nin Özellikleri Nelerdir?

    Siyâsetnâme (Nizamülmülk) Nedir Siyasetnamenin Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Siyasetname, Nizamülmülk tarafından yazılmış olan siyasi konulu bir eser olarak bilinmektedir. Siyasetname adlı eserin 51 fasıldan oluştuğu da söylenebilir. Siyasetname adlı eser içerisinde dini bir bağlam ile birlikte genel olarak devlet işleri konu alınmaktadır. Eserde devlet yönetimiyle ilgili temel ilkelere ve düşüncelere de yer verildiği bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Siyâsetnâme (Nizamülmülk) Nedir?

     Siyasatname, siyaset konulu bir eser olarak bilinmektedir. Nizamiyye'nin kurucusu olan Nizamülmülk, Selçuklu Devletinde vezirlik yapmasıyla da tanınmaktadır. Bu nedenle devlet ve siyaset anlayışına ışık tutması nedeniyle önemli bir eser olma özelliğine sahiptir.

     Nizamülmülk tarafından yazıldığı bilinen Siyasetname adlı eserin Farsça yazıldığını söylemekte mümkün olmaktadır. 11. yüzyılda yazıldığı bilinen eserin, en eski örneği ise İran'da yer alan Tebriz Milli Kütüphanesi olarak ifade edilebilir. 

     Siyasetname adlı eser oldukça akıcı ve sade bir dille yazıldığı için anlaşılması oldukça kolay olmaktadır. Günümüzde hala karşılaşılmakta olan Siyasetname isimli eserin hem tarihçiler hem de siyasetçiler tarafından hala araştırıldığı ve önem verildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Siyasetname'nin Özellikleri Nelerdir?

     Devlet yönetimi hakkındaki bir takım esasların ve bilgilerin yer aldığı Siyasetname adlı eser de yöneticiler için çok önemli öğütler yer almaktadır. Siyasetname içerisinde Selçuklu Devleti tarafından alınması gereken tedbirlere ve yaşanan aksaklıklara yer verilmiştir. 

    Siyasetname, 51 fasıldan oluşmakta olan bir eserdir. 

    Eser Farsça olarak kaleme alınmıştır.

    Nizamülmülk tarafından yazılan eser Selçuklu Sultanı Melikşah'a sunulmuştur. 

    Eserin en eski örneğinin ise İran'da bulunduğu bilinmektedir. 

    Siyasetname adlı eserde Selçuklu Devleti'nin yönetiminde bulunan bazı aksaklıklara ve yapılabilecek olan düzenlemelere yer verilmiştir. 

    Devlet işleriyle ilgili prensiplerin yer aldığı eserde genel olarak yöneticilere tavsiyelerde bulunulmaktadır. 

    Siyasetname Neden Yazılmıştır?

     Nizamülmülk olarak bilinen Hasan bin Ali tarafından yazıldığı bilinen Siyasetname'nin 11. yüzyıl dolaylarında yazıldığını söylemekte mümkün olmaktadır. Selçuklu Devleti'nde vezirlik yaptığı bilinen Nizamülmülk tarafından yazılan Siyasetname adlı eserde devlete dair düşüncelerin yer aldığı da söylenebilir.

     Siyasetname isimli eserin yazarı olan Nizamülmülk tarafından yazılan eser, dönemin sultanı olarak bilinen Melikşah'ın isteği üzerine yazılmıştır. Yazarın fikirleriyle birlikte aynı zamanda dönemin özelliklerinden de bahsettiğini söylemek mümkündür. Günümüz siyasetçileri tarafından hala araştırılmakta olan bir eser olma özelliğine de sahiptir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Devletin yönetimiyle ilgili olarak sistemde olması gereken önlemler bu eserde yer almaktadır. Aynı zamanda eserde sultana öğüt verilmesi amacı da büyük bir öneme sahip olarak ifade edilebilir. Farsça olarak yazılan oldukça önemli bir eser olarak da ifade edilebilmektedir. 

     Siyasetname Nedir?

     Siyasetname isimli eserin devlet yönetiminin esasları hakkında ve şartları hakkında bilgi veren bir eser olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Siyasetname türünde bilinen en değerli eserin ise Nizamülmülk tarafından verildiği ifade edilebilir. Selçuklu Devleti'nde oluşan aksaklıklar ve bu aksaklıklar için alınması gereken tedbirlerin aktarıldığı bir eser olma özelliğine de sahiptir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow