hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sevr Antlaşması Özeti ve Önemi... Sevr Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...

    Sevr Antlaşması Özeti ve Önemi... Sevr Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Sevr Antlaşması Osmanlı Devleti'ne dayatılan sözde barış antlaşması olarak tanımlanabilir. Sevr Antlaşması aynı zamanda İstanbul Hükümeti tarafından imzalanan ancak askıda kalan bir antlaşma olarak da bilinmektedir. Bu antlaşmaya bakıldığında Anadolu'daki birçok bölge diğer Avrupalı Devletler tarafınca paylaşılacaktır. Milli mücadelenin doğmasına neden olarak geçen Sevr Antlaşması büyük ölçüde önemli maddeler içeren bir anlaşmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevr Antlaşması Özeti

    1. Dünya savaşı itilaf ve ittifak devletleri arasında geçti. 1. Dünya savaşını kaybeden tarafta yer alan Osmanlı Devleti, bu büyük savaştan büyük yıkımlar alarak ayrılmıştı. Savaşta kaybeden taraf olan ittifak devletlerinin her biri adına antlaşma yapmak üzere toplanan itilaf devletleri Paris Barış Konferansı'nda görüşmelere başladı.

    Toplanan itilaf devletleri, ittifak devletlerinin her biri adına özel bir antlaşma oluşturdu. Kaydeden tarafta yer alan Osmanlı İmparatorluğu için de Sevr Antlaşması hazırlandı. Paris barış konferansında yapılan bu antlaşma tamamen Osmanlı Devleti'nin aleyhine idi. Öyle ki antlaşmaya bakıldığında Anadolu'nun büyük bir kısmı itilaf devletlerine veriliyordu.

    Sevr Antlaşması; İstanbul Hükümeti, İtalya, Fransa, Japonya ve İngiltere arasında imzalandı. Antlaşmanın Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dillerinde yazıldı. Sevr Antlaşması büyük ölçüde önemli maddeler içermekte idi. Boğazların egemenliğinden, Osmanlı'nın toprak bütünlüğüne dek pek çok maddeyi barındıran bu antlaşma sonucunda ise milli mücadele başladı. Sevr Antlaşması'nı kesin olarak reddeden Osmanlı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliği ile Milli mücadeleyi başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile Sevr Antlaşmasını reddederek milli mücadeleyi başlamış oldu. Anadolu'da kurulan düzensiz ordu olan Kuvay-ı Milliye ordusu, Sevr Antlaşmasını reddetti. Anadolu tarafında düşmana karşı büyük direniş başlattı. Başlatılan bu direniş sonucunda Sevr Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'na zorla dayatılmış olsa da sadece İstanbul hükümeti tarafından imzalanmıştır. Daha sonra, Sevr Antlaşması yerine Lozan Antlaşması gerçekleşti. Böylelikle Sevr Antlaşması askıda kalmış ve tarihe karışmış bir antlaşma olarak geçti.

    Sevr Antlaşması Özeti ve Önemi... Sevr Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...Sevr Antlaşması Önemi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevr Antlaşması'nın maddelerine göre Osmanlı İmparatorluğu'nun bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü bozan bir antlaşma olduğu görülmektedir. Bu antlaşma milli mücadeleyi başlatması nedeniyle de önemli bir antlaşma olarak geçer.

    Sevr Antlaşması Tarihi

    10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Antlaşması imzalanmıştır.

    Sevr Antlaşması Maddeleri 

    - Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul olarak kalacaktır.

     - Osmanlı Devleti İtilaf devletlerinin sunmuş olduğu Sevr Antlaşması'na uymaz ise İstanbul'u Osmanlı Devleti'nin elinden alacaktı.

     - Doğu Trakya ve Batı Anadolu Yunanistan'a bırakılacaktır.

     - 12 Ada ve Rodos ise İtalya Devleti'ne bırakılacak.

     - Ege adalarının tümü Yunanistan'a verilecek.

     - Osmanlı Devleti'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yeni bir Ermeni Devleti kurulacaktır.

     - Musul ve Irak İngiltere'ye bırakılacak.

     - Boğazlar tüm devletlere açık olacak. Savaş sırasında bile savaş gemileri boğazdan sorun yaşamadan geçirilecek. Ayrıca boğazları kontrol edecek bir komisyon kurulacak. Bu komisyonda herhangi bir Türk üye yer alamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Kapitülasyonlar devam edecek.

     - Azınlıklar kendi okullarını açacak.

     - Osmanlı, savaş tazminatı ödemeyecek.

     - Batı Anadolu İtalya devletine ait olacak.

     - Hicaz ise bağımsız bir devlet olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow