Sevr Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Sevr Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Tarihi bilmek oldukça önemlidir. Özellikle Osmanlı döneminde imzalanan antlaşmalar ön plana çıkmaktadır. Önemli antlaşmalardan biri Sevr antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılmıştır. Aynı zamanda bu antlaşma Birinci Dünya Savaşının son barış antlaşması olarak da bilinmektedir.
Sevr Antlaşması Nedir?
Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Anadolu'da bulunan bazı bölgelerin başka Avrupa devletleri arasında paylaşılmasına neden olmuştur. Bu antlaşma aynı zamanda askıda kalmış bir antlaşma olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Sevr Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?
Sevr antlaşması tarihte önemli bir antlaşmadır. Birinci Dünya Savaşından sonra İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti arasından imzalanmıştır. Fransa'nın başkenti olan Paris'te, 10 Ağustos 1920 tarihinde taraflar arasında imzalanmıştır. Sevr antlaşması Seramik Müzesinde imzalanmıştır.
Sevr Antlaşmasının Maddeleri Nelerdir?
Sevr antlaşması bir barış antlaşması olarak bilinmektedir. Bazı bölgeler Avrupa devletlerine verilmiştir. Bölgelerin paylaşılması gündeme gelmiştir. Sevr Antlaşmasının maddeleri;
- Trakya'nın tamamı Yunanistan'a bırakılacaktır. Bu bölgeye Kırklareli ve Edirne de dahildir.
- Mardin, Antep, Urfa, Cizre, Ceyhan Suriye'ye verilecektir.
- Musul, Irak'a verilecektir. Irak o zamanda İngiliz mandasıydı.
- Osmanlı Devletinin başkenti İstanbul olmaya devam edecektir. Ancak azınlıkların hakları korunacaktır. Aksi takdirde Osmanlı devletinin elinden alınacaktır.
- Boğazlar silahsız kalacaktır. Boğazlarda bir komisyon olacaktır ancak orada Osmanlı devletinden kimse üye olmayacaktır.
- Azınlıklara tüm hakların verilmesi söz konusuydu. Azınlıklar istedikleri ülkenin vatandaşı olma hakkına sahiptir.
- Osmanlı Devletinin mali kontrolü İtilaf devletlerinde olacaktır.
- İptal edilen kapitülasyonlar yeniden yürürlüğe girecektir.
Sevr Antlaşmasının Özellikleri Nelerdir?
Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti kendi kontrolünü kaybetti. Bağımsızlık ve toprak kaybı yaşanmıştır. Bu antlaşma Milli Mücadelenin başlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu antlaşmanın dili Fransızca, İngilizce ve İtalyancadır. Aynı zamanda Sevr antlaşması Osmanlı devletini ve İtilaf devletlerini kapsamaktadır.
Sevr Antlaşması Neden Geçersiz?
Sevr Antlaşması mebuslar meclisinin onayından geçmemiştir, sadece Osmanlı devleti ile İtilaf devletleri arasında imzalanmıştır. Mebuslar meclisinin onayı olmadığından bu antlaşmanın hukuki açıdan geçerliliği bulunmamaktadır.
Sevr Antlaşması Neden Bitti?
Sevr Antlaşmasında Osmanlı toprakları hakkında bazı ağır maddeler yer almaktaydı. Meclisin, antlaşmayı fesih edilmesi ve aynı zamanda Milli Mücadelenin de başlaması bu antlaşmanın yürürlüğe girmemesine neden olmuştur. 24 Temmuz 1923 yılında, Kurtuluş Savaşından sonra Lozan antlaşması imzalanmıştır. Lozan antlaşması ile Sevr antlaşması ortadan kalktı.
Sevr Antlaşması Nelere Neden Oldu?
Sevr antlaşmasının içeriği bazı tepkilere neden olmuştur. Bundan dolayı Mecliste bu antlaşmayı onaylayanlar, vatan haini olarak sayılmaya başlamıştır. Oldukça sert tepkilere neden olan Sevr antlaşmayı Meclis tanımadığını açıkça belirtmiştir. Sevr antlaşmasından ilk vazgeçen ülke ise Fransa olmuştur. Bu antlaşma, Osmanlı devletini bölmeyi amaçlayan bir antlaşma olarak görülmekteydi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?