hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prut Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Prut Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Prut Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Prut Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    Osmanlı devleti ve Rusya arasında imzalanmış olan Prut antlaşması Prut savaşının Osmanlı devleti tarafından kazanılması sonucu imzalanmıştır. Prut savaşı Osmanlı devleti tarafından kazanılmış ve Rus çarı barış talebinde bulununca Prut antlaşması imzalanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Prut Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

     Rusya ve Osmanlı devleti arasında gerçekleşmiş olan savaşın kesin kazananı Osmanlı devleti olarak belirlenmiştir. Bu sonucun üzerine de Osmanlı devleti ve Rus devletinin arasında Prut antlaşması imzalanmıştır. Prut antlaşması genel anlamı ile Osmanlı devletinin ezici üstünlükleri ile sonuçlanmış bir antlaşmadır.

     Baltacı Mehmet Paşa'nın verdiği bazı yanlış kararlar nedeni ile bu ihtimal elden kaçmıştır. Oldukça zararlı bir antlaşma olarak kabul edilmiş olan Prut antlaşması ile Ruslar verdikleri toprakları geri almışlardır.

     21 Temmuz 1711 tarihinde imzalanmış olan Prut antlaşması iki devletin de kaderini belirleyen bir antlaşma olmuştur. Tarih boyunca Osmanlı devleti en çok Ruslarla mücadele etmiştir. Bu antlaşma da bu sürecin sonucu olarak imzalanmış olan bir antlaşmadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Prut Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Prut antlaşmasının maddeleri Osmanlı devletinin tarafına olan maddeler şeklinde görülmüştür. Fakat Prut antlaşmasından sonra Ruslar verdikleri imtiyazları geri verdiklerinden durum beklendiği gibi olmamıştır. Prut antlaşmasının maddeleri şöyledir:

     Azak Kalesi Osmanlı devletine geri verilecektir ve Karadeniz Türk gölü olarak kabul görecektir.

     İsveç kralı demirbaş Şarl hiçbir engele takılmadan kendi ülkesine dönebilecektir.

     Rusların İstanbul sınırları içinde bulunan elçilikleri Ruslar tarafından geri çekilecektir.

     Ruslar, Lehistan devletinin iç işlerine ya da bağımsızlıklarına hiçbir şekilde karışmayacaktır.

     Prut Antlaşması Önemi

     Osmanlı devleti asıl olarak Prut antlaşması sayesinde Ruslardan birçok imtiyaz kazanmış biri gözükür. Fakat Osmanlı devleti gelecek dönemi düşünerek uzun bir barış ve huzur ihtimalini geri tepmiştir. Çünkü prut antlaşmasından kısa bir süre sonra Rusya Osmanlı devletine yeniden saldıracak ve bu durum birçok olumsuz duruma neden olacaktır.

     Bundan dolayı Prut antlaşması günümüzde de karsız bir antlaşma olarak görülür. Ayrıca Prut antlaşması Osmanlı devletinin kaybettiği toprakları yeniden geri alabileceğini düşündüğü bir antlaşma olduğundan önemlidir. Fakat fırsatlar geri tepildiğinden bu durum uzun süreli olarak engellenmiş olmuştur. Prut antlaşması Osmanlı devletinin Prut savaşını kazanması sonucu imzalanmış bir antlaşmadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Prut Savaşı Sonuçları

     Osmanlı devleti ve Rusya arasında gerçekleşen Prut Savaşı Osmanlıların üstünlüğü ile tamamlanmıştır. Bunun üzerine Rus çarı Petro barış talebinde bulunmuş ve 1711 senesinde Prut antlaşması imzalanmıştır. Prut antlaşmasının sonuçları:

     1700 İstanbul antlaşmasıyla Rusya'nın eline geçmiş olan Azak Kalesi Osmanlı devletine verilecektir.

     Rusya'nın Osmanlı devleti sınırlarına yaptığı tüm kaleler yıkılacak ve içindeki mühimmatlar da Osmanlı devletine kalacaktır.

     İstanbul'da Rus elçisi bulunmayacaktır.

     İsveç Kralı kendi ülkesine dönecek ve bu süreçte hiçbir saldırıya maruz kalmayacaktır.

     Rusya, Kırım hanlığında ve Lehistan'da yaşayan Kazak halkının iç işlerine hiçbir şekilde müdahale edemeyecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow