Paris Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Paris Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Tüm dünyanın ortak problemlerinden biri iklim değişikliğidir. Dünyada pek çok insan refah içerisinde yaşarken bir bölüme de içecek temiz su bulamamaktadır. Paris iklim anlaşması küresel bir problem olan iklim değişikliğinin çözülmesini amaçlayan bir sözleşmedir.
Paris İklim Anlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
Paris iklim anlaşması dünyada sıklıkla konuşulan bir anlaşmadır. 2021 yılının Mart ayı verilerine bakıldığında 191 tane devletin Paris iklim anlaşmasına imza attığı görülür. Anlaşma Fransa'nın başkenti olan Paris'te imzalanmıştır. Bu sebeple Paris iklim anlaşması olarak isimlendirilir.
Paris iklim anlaşması 2015 yılında imzalanmıştır. Çeşitli ülkelerden katılım sağlanan bir anlaşma olma özelliği bulunur. Paris sözleşmesi, iklim krizine engel olmak adına gerçekleştirilecek olan çalışmaların daha güçlü bir hale getirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu anlaşmaya göre küresel sıcaklık artışlarının sanayiden önceli seviyelere indirilmesi hedeflenir.
Birleşmiş Milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi kapsamında bu sürecin güncel durumu 2020 yılında başlamıştır. Bu anlaşma iklim değişikliğinin azaltılması amacıyla hazırlanmış olan bi projedir. İklim değişikliği sorunlarının azaltılması adına gerekli olan finansmanlar bu proje ile tasarlanır. Ülkelerin bu anlaşmalara olan adaptasyonları da her yıl daha fazla artmaktadır.
Paris İklim Anlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Bu anlaşma 2016 yılında yürürlüğe girmiştir. Anlaşmanın maddeleri de zaman içerisinde geliştirilip gerekli olan alanlar değiştirilmiştir. Paris anlaşmasının en güncel maddeler temel olarak küresel sıcaklığın kontrol altında tutulması ve iklim sorunlarının önlenmesidir.
Paris anlaşmasının amacı, sürdürülebilir bir şekilde kalkınma sağlamak ve sürdürülebilir olmamak nedeniyle meydana gelen yoksulluk sorunlarının bitirilmesidir.
İklim direncinin artırılması anlaşmanın en önemli maddelerinden biridir.
Küresel ortalama sıcaklığın 2 derece altında kalması hedeflenir.
Sıcaklığın sanayileşme öncesinde olan değerlere indirgenmesi amaçlanır.
Anlaşmayı imzalayan üye ülkelerin iklim değişikliklerinin neden olacağı olumsuz etkilere karşı uyum geliştirmeleri gerekir.
Paris İklim Anlaşması Nedir?
Paris iklim anlaşması 2015 yılında imzalanmıştır. İmza sürecinden s1 sene sonra ise yürürlüğe giren bir anlaşmadır. Anlaşmanın Mart 2021 yılından bu yana 191 üyesi bulunur. Paris iklim anlaşmasının uzun vadeli hedeflerinden biri sıcaklık ve küresel ortalama konusunda sıcaklık artışlarının kontrollerinin sağlanmasıdır.
Paris iklim anlaşmasına bağlı olarak bu anlaşmayı imzalayan üye ülkelerin küresel ısınmayı azaltmak adına yapmış oldukları katkıların raporlanması gerekir. Bu raporun yanında planlama ve finansmanların belirtilmesine de dikkat edilmelidir.
Sıcaklık artışı sorunlarının kontrol altına alınması iklim değişikliği problemlerinin olası etki ve risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır. Bunun için emisyon ve tutulan sera gazlarının kontrol altına alınması ve denetleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
Anlaşmayı imzalayan ülkelerden bazılarının emisyonu bulunduğu için anlaşmadaki sorumlulukları çok daha fazladır. Ancak burada net bir hesaplamanın yapılması da mümkün değildir. Yayınlanan son verilere göre küresel olarak emisyonların %50 kısmı Çin, AB, Hindistan ve Amerika'ya aittir. Türkiye ise listede en fazla emisyona sahip olan 20 ülkeden biri olması ile dikkat çeker.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu: MEB sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 2024 ne zaman?
KYK bursları ne zaman yatacak? KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024-2025!