Ortaöğretim Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Ortaöğretim Kaçınıcı Sınıftır?

2004 yılından önce eğitim kurumları ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak dörde ayrılıyordu. Eğitim alanında yapılan reformlardan sonra ilkokul ve ortaokul, ilköğretim olarak değiştirildi ve 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan okullar ilköğretim olarak adlandırıldı. Reformlar ile birlikte lise ortaöğretim ve üniversite de yükseköğretim olarak adlandırıldı.
Ortaöğretim Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Eskiden ilkokul 5, ortaokul ise 3 seneydi. Daha sonra yapılan değişikliklerle ilkokul ve ortaokul 4 sene yapıldı. 8 senelik ilköğretimden sonra geçilen üçüncü kademe eğitim, ortaöğretim olarak adlandırılmaktadır. Önceleri lise olarak adlandırılan ortaöğretim de 4 sene sürmektedir.
4 + 4 + 4 sisteme geçildikten sonra öğrenciler 9. sınıfta alan seçimi yapmaktadır. Alan seçiminde mevcut seçenekler sözel, sayısal, dil ve eşit ağırlık olarak dörde ayrılmaktadır.
Önceleri dil bölümü İngiliz Dili ve Edebiyatı ile sınırlıyken, günümüzde Hititoloji, Sinoloji ve Mütercim Tercümanlık bölümleri de mevcuttur.
Türkçe ve Edebiyat dersleri iyi olanlar sözel bölümü seçebilirler. Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi derslerde başarılı olan öğrenciler ise 9. sınıftayken sayısal bölüme geçebilirler. Hem sözel hem de sayısal derslerde iyi olan öğrenciler ise eşit ağırlık bölümünü seçebilir.
Öğrenciler, ortaöğretim kurumlarından mezun olduktan sonra üniversitede bölüm seçimlerini alanlarına göre yapmaktadır. Örneğin sözel bölümden mezun olan öğrenciler, gazetecilik, radyo-tv-sinema, halkla ilişkiler ve edebiyat bölümlerinden birini okuyabilirler.
Sayısal ve eşit ağırlıktan mezun olanların okuyabileceği bölümlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir: Psikoloji, Bilgisayar Bilimleri, Biyoenformatik ve Genetik, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Enerji Mühendisliği
Ortaöğretim Kaçınıcı Sınıftır?
Ortaöğretim 9. sınıfta başlar. İlköğretimden sonra geçilen ortaöğretim 4 yıllık bir eğitim sürecini kapsar. 12. sınıftan mezun olan öğrenciler üniversite sınıfına girerek yükseköğretim kurumlarında eğitimlerine devam ederler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?
MEB 2. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 2025: MEB ortak sınavları hangi tarihlerde yapılacak?
AÖL SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? MEB Açık lise sınav sonuçları tarihi 2025!
EKYS SONUÇLARI SORGULAMA 2025: EKYS sonuçları nasıl sorgulanır?
Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruları Ne Zaman? 2025 yılı için Öğretmen Yer Değiştirme Takvimi