hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okumayı hızlandırmak için 9 önemli teknik!

    Okumayı hızlandırmak için 9 önemli teknik
    expand

    Zamanın, en kıymetli hazinemiz olduğunu biliyoruz ama onu ne kadar verimli kullanabiliyoruz? Hayatımızı ne kadar planlayabiliyoruz? Aslında bu konuya dair birçok bilgimiz olsa da uygulamak konusunda sorunlar yaşayabiliyoruz. Küçük ama etkili olabilecek birkaç yöntemi hayatımıza katsak belki birçok şeyi değiştirebilir yerine istediğimiz alışkanlıkları ekleyebiliriz. Zaman sorununu anlayarak hızlı okuma teknikleriyle ortadan kaldırabileceğimizi söyleyen Hızlı Okuma Koçu Mehmet Taşhanlıgil, hızlı okuma tekniklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zamanımızın en çok yetmediği konu ise “okumak” diyebiliriz. Çünkü okumamız gereken şeyler arttıkça, sınavlarda paragraf soruları uzadıkça, mevzuatlar değiştikçe, yasalar, sağlık konuları, araştırmalar, makaleler derken en büyük sorun “zaman yetmiyor.” Çünkü yavaş okuyoruz. Çözüm ise: “Anlayarak hızlı okumak.”

    Anlayarak hızlı okumak, teknikler ile hayatımıza çok da kısa bir sürede katacağımız bir beceridir. Bu teknikleri en az 21 gün uygulayıp, günlük hayatımıza entegre edebilirsek bugüne kadar yaşadığımız o, en büyük “zaman” sorunumuza çok da “kolay ama etkili” bir çözüm bulmuş olacağız. Tekniklere göz atacak olursak:

    Öncelikle eski okuma alışkanlıklarımızı geride bırakacağımızı bilerek başlayalım:

    1. Sürekli yaptığımız geriye dönüşleri, kafamızda bitirmemiz lazım. “Okuduğumu anlayamayacağım.” diye düşünmeyi bırakıp “Okuduğumu anlayabilirim.” diyerek okumaya başlayalım.

    2. Yavaş okumamız daha iyi anlamamızı sağlamaz, tam tersi çabuk sıkılır ve dikkatimiz dağılır. Bu nedenle hızlı okumanın akışına bırakalım kendimizi ve gözlerimize hızlı okuması için izin verelim. Çünkü gözlerimiz ve beynimiz hızlı okuma yapabilecek düzeyde tasarlanmıştır, onları bizler yavaşlatıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Hedef belirlemeliyiz. Hedefler varacağımız noktaya daha çabuk ulaşmamızı sağlar. Örneğin: “Hızımı üç katına çıkaracağım.”

    4. Metronomla okuma tekniği, göz kaslarımızı geliştireceği gibi dikkatimizin dağılmasını önleyen şartlandırıcı bir unsurdur. Metronomla okuma yapmak konsantrasyonumuzu artıracaktır.

    5. Okuma yapacağımız metin hakkında önden kısaca bilgi toplamamız, beynimizi uyaracak ve merak uyandıracaktır. Beynimiz uyanık olursa okuduklarımızı daha kolay öğreniriz. Bu nedenle ön okuma yaparak metni okumaya başlamalıyız.

    6. Her gün, günde bir saat kitap okumak zorunda değiliz ama her gün en az 15 dakika okuma yapmamız alışkanlık kazanmak konusunda yardımcı olacaktır. Kendimize küçük küçük hedefler koyalım ki ve o hedeflere ulaştıkça motivasyonumuz da artsın.

    7. Bunların dışında bazı yazılım programları üzerinden yapacağımız 21 günlük çalışmalarla hızlı okumayı alışkanlık haline dönüştürebiliriz. Bu programlar şuan okuyabildiğimiz hızlarda değil, okumayı istediğimiz hızlarda bizi çalıştıracaktır. Böylelikle göz kaslarımız, takip etme yeteneğimiz, anlama kabiliyetimiz gelişecektir. Gün geçtikçe de rahatlıkla hızlı bir şekilde gözlerimiz gruplar halinde okuyabiliyor olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8. Bizler en büyük sorunu kelimelerin üzerinde tek tek durarak okuma yaptığımız için yaşıyoruz. Bu durumu bu yazılımdaki 21 günlük egzersizlerle aşmış ve daha geniş açıda görerek okuma yapmayı öğrenmiş olacağımız için hızlı okuyacağız.

    9. En önemli ve son madde: Kendinize İnanın!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow