Öklit Kuralı Nedir, İspatı Nasıldır? Öklid Teoremi Formülleri...
Öklit kuralını, İskenderiyeli M.Ö 330 – 275 yılları arasında yaşamış matematiğin babası sayılan bir bilim adamı kurmuştur. Öklid bağıntısı olarak da bilinen matematik formülü, Öklid tarafından yazılan 13 kitaplık elementler dizisinde geometri konularına da geniş yer vermiştir. Öklid teoremi ya da Öklid bağıntısının ne olduğu merak konusudur.
Öklid elementleri konu alan eserlerinde geometri temellerini de atmış bulunmaktadır. İskenderiyeli olduğu bilinen Yunan matematikçi Öklid’ in kurduğu matematik bağıntısı kendi adıyla anılmaktadır. Öklid bağlantısı ve sağlaması geometri alanında kullanılan formüllerdir.
Öklit Kuralı Nedir, İspatı Nasıldır?
Öklid kural ya da bağıntısı formülü önermeleri ve ispatı kolaylıkla yapılabilmektedir. Öklid kuralı mucidi olan İskenderiyeli matematik dehası Öklid’e ithaf edilerek kullanılmaktadır. Geometri konusunda büyük emekler veren Öklid, 330 ve 275 yılları arasında yaşamış matematik alanında büyük hizmetler vermiştir. Matematiğin babası olarak kabul edilen Öklid, Yunan bilim adamıdır. Öklid kuralına göre;
Her hangi bir doğru parçasını, her iki yönde sürekli uzatabilmek mümkündür.
Bir noktadan diğer noktaya doğru çizilebilmektedir.
Bütün dik açılar birbirine eşittir.
Çemberi tamamlayabilmek için, çemberin merkez ve yarıçap ölçüsü yeterlidir.
İki doğruyu kesen bir doğru çizildiğinde, diğer doğrularla bir noktada kesişecektir. Ve iki dik açı meydana gelecektir. Doğru açılardan küçük olan dik açılar tarafı istenildiği kadar uzatılabilmektedir.
Öklid Teoremi Formülleri
Öklid teoremi, formülünden birisi de yükseklik bağlantısıdır. Üçgenin dik açısından hipotenüse bir doğru indirilerek 2 farklı üçgen elde edilmiş olacaktır. 900 dik açışı bulunan üçgenin bölünmesiyle ortaya çıkan bağlantıya Öklid bağlantısı denmektedir. Öklid bağlantısı ya da teoreminin formülleri nelerdir? Kolaylıkla öğrenilebilecektir. Öklid teorisi ispatları;
Birbirine özellikleri benzeyen veya örtüşenler birbirine eşittir.
Her hangi bir şeye eşit olan şeyler birbirlerine de eşittir.
Aynı oranda şeyler birbirinden çıkarılırsa kalanlar bir birine eşit olmaktadır.
Bir şeyin bütünü tüm parçalardan büyüktür.
Öklid formülleri;
Dik kenar bağıntısı; C2:m.a
Yükseklik bağıntısı: h2:m.n olarak işlem yapılmaktadır. Öklid bağlantısında oldukça farklı formüller bulunmaktadır. Öklid teoremine göre, bir noktadan diğer noktaya çizmek ya da her hangi bir yerden noktaya doğru çizilebilmektedir. Geometri derslerinde sık kullanılan Öklid formülleri ve sağlaması da yapılabilmektedir. Öklid bağlantısına göre dik açılar bir birlerine benzemektedir.
Öklid sistemine göre matematik işlemelerinde Öklid formülleri kullanılmaktadır. Öklid formülleri, dik kenar bağlantısı ve Yükseklik bağlantısı olarak işlem görmektedir. İskenderiyeli matematikçi Öklid teorisi formülleri güvenle öğrenilerek kullanılabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
MEB 1. Dönem 2. yazılı sınav tarihlerini açıkladı: MEB ortak sınavlar ne zaman yapılacak?
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!