OBP puanı nedir, nasıl hesaplanır? ÖSYM’den OBP puanı açıklaması.. OBP puanının yerleştirmeye etkisi!
YKS ek yerleştirme tercihlerinin sona ermesinin ardından YKS 2.ek yerleştirme süreci başlayacak. YKS 2.yerleştirmelere sayılı gün kala ÖSYM’den OBP puanı açıklaması yapıldı. Peki, OBP puanı nedir, nasıl hesaplanır? İşte ÖSYM’den OBP puanı açıklaması..
Ortaöğretim Başarı Puanı olarak bilinen ve ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanı olarak belirtilen OBP puanı ÖSYM başkanının açıklamaları sonrasında gündem oldu. ÖSYM, OBP puanı hakkında detaylar YKS 2.ek yerleştirme dönemi öncesinde merak ediliyor.
OBP PUANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
Kısaca ifade edilmek gerekirse OBP; okul puanı olarak kullanılan ve ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanı olarak biliniyor. Bilinen adıyla daha çok okul puanı olarak kullanılır. Türkiye genelinde liseye geçiş yapacak öğrencilerin değerlendirilmesi ile, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Böylelikle, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak elde edilir. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.
OBP PUANI SIRALAMAYI NE KADAR ETKİLER?
OBP'nin yerleştirme puanına katkısı maksimum yüzde 12. Lise hayatı boyunca bütün notları 100 olan bir öğrenci yüzde 12'lik katkıyı alıyor. Bu da 60 puanın tamamı demek. Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor.
ÖSYM’DEN OBP PUANI AÇIKLAMASI
İkinci Ek Yerleştirme için merkezi yerleştirme ve ek yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşmeyen adaylar ile TYT puanı [140,150) aralığında olan adaylar ve AYT/YDT puanı [170,180) aralığında olan adaylar tercih yapabilecekler.
— Prof.Dr.Halis AYGÜN (@halis_aygun) October 7, 2021
2021-YKS sonucuna göre TYT sınav puanı [140,150) aralığında olan adaylar ile AYT/YDT sınav puanı [170,180) aralığında olan adayların OBP’leri eklenmiş yerleştirme puanları adayların sonuç belgelerine yansıtılmıştır.
— Prof.Dr.Halis AYGÜN (@halis_aygun) October 7, 20212021-YKS İkinci Ek Yerleştirme İçin Yerleştirme Puanlarının Sonuç Belgelerine Yansıtılmasıhttps://t.co/5rLMoH9mcp pic.twitter.com/8qjsbXivxS
— ÖSYM (@OSYMbaskanligi) October 7, 2021
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?
ATA AÖF sınav yerleri (sınav giriş belgesi) sorgulama: ATA AÖF vize/ara sınavları ne zaman?
25 Kasım Pazartesi kar tatili edilen iller ve ilçeler MEB: Hangi illerde ve ilçelerde okullar tatil edildi?
BİLSEM ön değerlendirme başvurusu ne zaman, hangi tarihlerde alınacak? 2024-2025 BİLSEM sınav takvimi...
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri