Nitelendirme Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Paragrafta Nitelendirme Örnekleri...

Nitelendirmek, bir şeye anlam kazandırmak ve belirtmek anlamına gelir. Sıkça karşılaştığımız bu kelime, bir cismin nasıl göründüğünü anlatmaya yardımcı olur. Niteleme, bir cismin gözde canlandırabilecek özelliklerinin söylenmesi ile yapılır.
Nitelendirme Nedir?
Nitelendirme kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alır. Bu kelime, bir şeyi belirtmek ve nitelemek anlamlarında sıkça kullanılır. Aynı zamanda edebiyatımızda da sıkça geçen niteleme sözcüğü, bir şeyi vurgulamak anlamına da gelir. Nitelendirme sözcüğü, bir nesnenin biçimini, şeklini ve görünüşünü gözde canlandırma sanatı olarak da bilinir.
Nitelemek TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Nitelemek kelimesi, dilimizde çok sık kullanılıyor. Bu kelime ile ilk defa karşılaşanlar ve anlamını merak edenler ise TDK sözlük anlamını sıkça araştırıyor. TDK'ye göre nitelendirme kelimesi anlamı ise; nitelendirmek işi, vasıflandırma şeklinde bilinir. Niteleme, bir şeyin nasıl olduğunu, nasıl göründüğünü, rengini ve şeklini belirlemeye yarar.
Paragrafta Nitelendirme Örnekleri
Niteleme: Varlıkların rengini, şeklini, durumlarını belirtme şeklinde bilinir. Paragraftaki en sık kullanılan anlatım şekillerinden birisi olan nitelendirmede, bir olayın, durumun ve şeyin nasıl olması gerektiğini belirtilir. Bu özellikle birlikte olay, durum ve şey diğerlerinden de ayrılır. Aynı zamanda niteleme sıfatı ya da durum zarfı da bulunuyorsa, paragrafta nitelendirme var demektir. Genel olarak niteleme sayesinde şeklini, varlıkların durumunu ve renklerini daha iyi şekilde anlatabilmek için niteleme sıfatları sıkça kullanılır.
Niteleme sıfatları varlıkların biçimlerini, durumlarını, renklerini gösterir. İsme sorulan “nasıl” sorusunun cevabı aslında niteleme sıfatını verir. Aynı zamanda da varlıkların durumlarını gösterirler. Örneğin; Temiz ev, ışıklı oda, pembe kalem, yanık yüz, tembel öğrenci, sevimli bebek, mutlu kelebek, yaşlı dede gibi örnekler çoğaltılabilir. Kısacası, nitelendirme işi, göz ile canlandırabilecek şekilde tanıtma sanatı olarak da bilinir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB DUYURDU! İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamaları Ne Zaman, Hangi Tarihlerde?
AGS sınav başvuru tarihi 2025: MEB Akademi Giriş Sınavı başvurusu ne zaman?
Son Dakika! LGS 2025 Başvuru ve Sınav Süreci: En Çok Merak Edilen 11 Soru ve Yanıtları
MEB NİSAN TATİL TAKVİMİ 2025: Nisan ara tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
AUZEF VİZE SINAV TARİHLERİ 2025: AUZEF bahar dönemi ara sınavı ne zaman?