Nasuh Paşa Antlaşması Özeti ve Önemi... Nasuh Paşa Antlaşması Tarihi ve Maddeleri...
Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun yıllar boyunca hüküm sürmesi sebebiyle o dönemlerde topraklarını genişletmek amacıyla çeşitli savaş içerisinde bulunma ve çeşitli antlaşmalar imzalamıştır. Bu bağlamda Nasuh Paşa Antlaşması Osmanlı ile Safevi Devleti arasında imzalanmıştır.
Nasuh Paşa Antlaşması Özeti ve Önemi
Osmanlı Devletinin Avusturya ile savaşını fırsat bilen İran devleti aynı zamanda Celali isyanlarını kullanan İran Şahının tebrizi tekrar geri almak amacıyla başlayan İran Osmanlı savaşı 20 Kasım 1612 yılında Nasuh Paşa antlaşmasıyla sona ermiştir. Bu barış antlaşması 1603-1612 yılları arasındaki 9 yıllık savaşı sona erdirmiştir.
İran O dönemde Safevi devleti tarafından yönetiliyordu. Bu anlamda Osmanlı ile Safevi yönetimindeki İran arasında imzalanan Nasuh Paşa Antlaşması Osmanlı devletinin yenilgisinin resmi belgesi olarak tarihe geçmiştir. Nasuh Paşa Antlaşmasının önemi Osmanlı Devletinin elde ettiği toprakları geri veren ilk anlaşmadır.
Ayrıca Safevi devletinin hükümdarı olan Şah Abbas Kendi topraklarını bu antlaşmayla genişletmeyi başarmıştır. Osmanlı ve İran arasında uzun yıllar boyunca sıklıkla savaşan iki devlet olmuştur. Bu anlamda Nasuh Paşa Antlaşması İran ile ilk devrede yer alan savaşa ara veren antlaşma olma özelliğini taşımaktadır.
Nasuh Paşa Antlaşması Tarihi ve Maddeleri
Nasuh Paşa Antlaşması Osmanlı Devletinin yenilgisiyle imzaladığı ve Safevi devletinden daha önce aldığı toprakları geri vermesiyle sonuçlanan 1612 yılında imzalanan resmi belge olarak tarihe geçmektedir. Nasuh Paşa Antlaşmasının Şartlarına detaylarıyla bakılacak olursa;
- Osmanlı Devleti daha önceden İran devleti ile imzaladığı Ferhat paşa antlaşması çerçevesinde kazandığı toprakları tekrar iade etmiştir.
- Osmanlı Devleti Padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman zamanında imzalanan Amasya antlaşması çerçevesinde geçerli sınırlar kabul edilecektir.
- Osmanlı Devleti egemenliğine önceden geçmiş topraklar tekrar Osmanlı egemenliğinde kalmaya devam edecektir.
- Safeviler Osmanlı Devleti'ne her yıl 200 yük kadar ipek vereceklerdir.
- Nasuh Paşa Antlaşmasıyla Hac rotası değiştirilmiş, önceden Bağdat ve Basra yolu kullanılırken bu antlaşmadan sonra Halep-Şam rotası kullanılacaktır.
Nasuh Paşa Antlaşmasının Osmanlı Devleti'ne Etkisi Nedir?
Nasuh Paşa Antlaşmasının Osmanlı devletine en büyük etkisi bu antlaşma sayesinde Osmanlı devletinin daha fazla doğuya ilerlemesini sınırlandırması olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı devleti bu antlaşmayı 3 yıl süren savaşın sonunda imzalamıştır.
Nasuh Paşa Antlaşması gereği Osmanlı İran topraklarına girmeyecek ancak karşılığında ticari anlamda zor durumda olması sebebiyle Safeviler ile ticaret yapması Osmanlının ekonomisini düzeltmesi diğer olumlu özellikleri arasında yer almaktadır.
Nasuh Paşa Antlaşması Özellikleri Nelerdir?
Nasuh Paşa Antlaşması her ne kadar Osmanlı devletinin doğuda toprak kaybetmesi olarak bilinen bir antlaşma gibi görülse de aslında Osmanlının kötüye giden ekonomisinin düzelmesi açısından oldukça faydalı bir antlaşmadır.
Safeviler kendi topraklarını geri alması karşılığında ticari ilişkileri Osmanlı devleti ile güçlendirmişlerdir. Bu antlaşma süreci sadece 2 yıl sürmüş olacak ve İran devleti tarafından Nasuh Paşa Antlaşması bozulacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu: MEB sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 2024 ne zaman?
KYK bursları ne zaman yatacak? KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024-2025!
6-12 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Yayında! Bu Hafta İndirimde Neler Var?
MEB öğretmen atama tercihleri ne zaman başlıyor? Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu 2024!