Mübalağa (Abartma) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Abartma Örnekleri Nelerdir?
Edebiyatta birçok söz sanatı bulunmaktadır. Söz sanatları ifade edilmek istenilen bir kelimeyi düz anlamının dışına çıkarak anlatmak manasına gelmektedir. Mübalağa yani abartma da edebiyatta yer alan söz sanatlarından birisi olarak bilinmektedir.
Mübalağa sanatı ile anlatılmak istenilen düşünce aşırı derece de küçültülerek ya da büyütülerek söylenmektedir. Bir durum veya bir özellik mübalağa yapılarak söz konusu özelliğin sınırlarının dışına çıkılarak ifade edilebilmektedir.
Mübalağa (Abartma) Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Edebiyatta oldukça fazla kullanılmakta olan mübalağa sanatı, günlük hayatta konuşma dili içerisinde de kullanılabilmektedir. Mübalağa aynı zamanda abartma anlamına gelmektedir. Mübalağa sanatının, sözün etkisini daha fazla güçlendirmek için bir durumu veya bir olayı olduğundan daha çok veya daha az olacak şekilde ifade edilerek yapıldığı söylenebilir. Mübalağa oluşabilmesi için bahsedilen özelliğin mantık sınırlarının dışına çıkması gerekmektedir.
Mübalağa sanatı, bir durumun veya özelliğin olduğundan daha çok veya daha az olarak gösterilmesi durumu olarak bilinmektedir. Mübalağa sanatı kullanıldığı zaman cümle mecazlı bir anlama sahip olmaktadır. Abartma oluşabilmesi için söz konusu olayın mantık sınırlarını zorlayacak derecede abartılı bir anlatım kullanılarak ifade edilmesi gerekmektedir. Mübalağa yapılmasıyla anlatılmak istenilen duruma etkili bir şekilde ifade edilebilmektedir.
Abartma Örnekleri Nelerdir?
Mübalağa sanatının oluşabilmesi için anlatılmak istenilen olayın çok fazla veya çok az olacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Mübalağa sanatında bahsedilen durumun mantık sınırlarını zorlayacak derecede olması gerekmektedir.
Ben senin aşkınla yandım, tutuştum.
Günlerdir durmadan ağlıyor, gözyaşları sele döndü.
Denize girmek şöyle dursun, sadece denizin resmini görse bile boğulur.
Dertlerimi denize dökmek istesem, denizler taşar her yeri sel alır.
Bir of çeksem, karşıki dağlar yıkılır.
Dertlerimi yazmak istesem, tüm deniz mürekkep olsa yine de yazmama yetmez.
Senin gülüşün içimde bir sürü kelebekler uçuşturuyor.
Yerdeki böceği görünce öyle bir zıpladı ki kafasını gökyüzüne çarpacaktı.
Rüzgarlı havalarda kendine dikkat et, bu zayıflıkla rüzgar esse uçarsın.
Mübalağa Sanatının Kullanımı
Mübalağa, özellikle şairler tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. Anlatılmak istenilen bir duygunun yoğun bir şekilde anlaşılabilmesi için kullanılması tercih edilmektedir. Söz sanatlarını kullanan kişiler özellikle okuyucuları etkilemek ve akılda kalıcılık bırakmak istemektedir. Yaşanılan olayların veya durumların yoğun bir şekilde ifade edilmesi durumunda mübalağa yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır.
Mübalağa, kelime anlamı olarak ise bir şeyi olduğundan daha çok, daha büyük ve daha önemli göstermek olarak bilinmektedir. Türk Edebiyatında sıklıkla karşılaşılmakta olan mübalağa eski zamanlardan beri kullanılmakta olan bir söz sanatıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu: MEB sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 2024 ne zaman?
KYK bursları ne zaman yatacak? KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024-2025!