hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mondros Ateşkes Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Mondros Ateşkes Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Osmanlı İmparatorluğu'nun Kasım 1914 senesinde ittifak devletleri safında savaşa girmesi, çatışmanın coğrafi kapsamını da büyük ölçüde genişletmiştir. Bu süreçte Osmanlı devleti savaştan ağır yaralar alarak çıkmış ve ağır şartlara sahip olan, Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu günden tam 100 yıl önce imzalanan, Mondros Ateşkes Antlaşması, Türkiye ve Ortadoğu tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Bunun yanında müttefik işgaline karşı Türk ulusal direnişini ve de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına da yol açan Kurtuluş Savaşı'nın fitilini ateşlemiştir. 

     Osmanlı İmparatorluğu'nu fiilen sona erdirdi. Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılımını tamamen sona erdiren bu antlaşma, İngiliz Amiral Arthur Calthorpe ile Bahriye Nazırı Rauf Orbay başkanlığında olan bir Osmanlı heyeti ile imzalandı.

     Mondros Ateşkes Antlaşması Nedir?

     30 Ekim 1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Büyük Britanya ve müttefiklerine karşı savaştan çekildiği sırada imzaladığı antlaşma Mondros Ateşkes Antlaşmasıdır. Bu antlaşma Çanakkale Boğazı'nın hemen ağzında, Yunanistan'ın Lemnos adasında ve Mondros körfezinin karşısında, İngiliz zırhlısı HMS Agamemnon'da gerçekleşmiştir.

     Bu antlaşma Osmanlı Bahriye Nazırı Rauf Bey ile İngiliz Amirali Arthur Calthrope'u karşı karşıya getirmiştir. 31 Ekim 1918 günü öğle saatlerinde yürürlüğe girmiş olan bu mütareke, Orta Doğu'da 1. Dünya Savaşı'nın sona erdiğinin de habercisi olmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mondros Ateşkes Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?

     Mondros Ateşkes Antlaşması, 30 Ekim 1918'de Lemnos adasındaki Port Mondros'ta HMS Agamemnon gemisinde imzalanmıştır. Akdeniz'de bulunan İngilizlerin başkomutanı koramiral Arthur Calthorpe, bu antlaşmayı müttefikler adına imzalamıştır. Türk Hükümeti'nin yetkisi altında denizcilik bakanı Hüseyin Rauf, dışişleri müsteşarı Rechad Hikmet ve de Yarbay Saadullah tarafından imzalanmıştır. 

     Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri nelerdir?

     Mondros Ateşkes mütareke hükümlerine göre Osmanlılar; Hicaz, Yemen, Suriye, Mezopotamya, Trablusgarp ve Sirenayka'da kalan garnizonlarını teslim ettiler. Müttefikler de Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı'nı, Batum'u ve Toros tünel sistemini işgal ettiler.

     Müttefikler, Anadolu'daki altı Ermeni vilayetini de kargaşa durumunda işgal etme ve müttefik güvenliğine yönelik bir tehdit durumunda herhangi bir stratejik noktayı ele geçirme hakkını kazandı. Osmanlı ordusu terhis edildi ve Türk limanları, demiryolları ve diğer stratejik noktalar Müttefiklerin kullanımına açıldı. Diğer maddeler de şu şekildedir:

     Osmanlı devletinde bütün haberleşme, ulaşım araç ya da gereçler, itilaf devletleri denetiminde olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İtilaf Devletleri de kendi güvenlikleri konusunda bir tehdit söz konusu olursa, stratejik bir noktayı işgal edebilecekler.

     Doğu Anadolu’da yer alan 6 vilayette; Sivas- Erzurum-Van-Bitlis-Diyarbakır-Elazığ 'da bir karışıklık olursa, bu vilayetler işgal edebilecekler. 

     Hicaz- Yemen- Suriye ve Irak’ta yer aşan askeri birlikler de itilaf devletlerine teslim olacaklar.

     İran'da ve Kafkasya'da yer alan Osmanlı kuvvetleri de Birinci Dünya Savaşı öncesinde sınırlara çekilecektir.

     Kömür, benzin ve de akaryakıt kaynaklarında ülkenin gereksinimleri karşılandıktan sonra, itilaf devletlerine satın alma konusunda kolaylık sağlanacaktır.

     Bütün liman ve tersaneler tamamen itilaf devletlerinin kontrolünde olmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow