Monarşi Nedir? Tdk'ya Göre Monarşi Kelime Anlamı Ne Demek?
Dilimize Yunancadan geçmiş olan monarşi kelimesi, orijinal dilinde ''monarchie'' şeklinde yazılır. Yunanca ''tek'' anlamına gelen mono sözcüğünden türetilen monarşi, tek bir kişiye dayalı yönetim sistemi demektir. Geçmiş çağlarda olduğu gibi günümüzde de monarşi ile yönetilen birçok ülke bulunuyor.
Monarşi Nedir?
Monarşi, idarenin babadan oğula geçtiği anti-demokratik bir yönetim sistemidir. Orta Çağ'da yaygın olan bu yönetim biçiminde halkın seçme ve seçilme hakkı yoktur. Devletin organları olan yasama, yürütme ve yargı, tek bir kişinin elinde toplanmıştır.
Monarşilerde devlet lideri, istediği yasayı yapabilir ve hiçbir gerekçe göstermeden yasaları yürürlükten kaldırabilir.
Tüm krallıklar ve padişah ile yönetilen eski devletler monarşiye örnek gösterilebilir. Parlamenter sistemin tam tersi olan bu yönetim biçiminde, halk tebaa konumundadır. Ekonomiden yargıya, sosyal hayattan yasalara kadar tüm kararları devletin başında bulunan kişi verir.
Bu yönetim biçiminde krallar bazı kararları alırken yardımcılarına ve kendisinin kurduğu meclise danışabilir. Bu yönüyle monarşizm aristokrasi ile benzer özellikler taşır.
TDK'ya Göre Monarşi Kelime Anlamı Ne Demek?
TDK'ya göre monarşi kelimesi siyasal iktidarın tek bir kişide toplandığı yönetim sistemi demektir. Ülkelerin demokratik ilkelerle değil, babadan oğula geçen bir sistemle yönetilmesi gerektiğin savunan ideolojiye ise monarşizm adı verilir.
Monarşizm 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinden sonra yerini demokrasiyle yönetilen hukuk devletlerine bırakmıştır. Ancak Afrika ve Asya kıtasında yaklaşık 10 ülke, halen monarşi ile yönetilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
MEB 1. Dönem 2. yazılı sınav tarihlerini açıkladı: MEB ortak sınavlar ne zaman yapılacak?
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!