hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Medd-İ Lazım Nedir? Medd-İ Lazım Örnekleri Nelerdir?

    Medd-İ Lazım Nedir Medd-İ Lazım Örnekleri Nelerdir
    expand

    Medd-i Lazım önemli bir dini terim olarak karşımıza çıkar. Lazım kelimesi; Lüzumlu, gerekli anlamına gelir. Medd-i Lazım ise bir sözcükte, harf-i med ardından sebeb-i medden sükûnu gerekirse, o kelime “medd-i Lazım” olarak geçer. Oluşma şekli itibariyle meddi Lazım'a, tüm kıraat imamları medd ile okunmasından dolayı bu ismi almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medd-i Lazım Nedir? 

    Meddi lazım, muhakkak uzatılması gereken medd anlamına gelir. Med harfinin ardından lâzımî sükûn gelir ise medd-i lâzım meydana gelir. Bir başka ifade ile med harfi sonrasında cezimli ya da şeddeli bir harf gelir ise medd-i lâzım olur. Okunuşu itibariyle Medd-i lâzım asli med sonrasında üç elif eklenerek dört elif miktarı uzatılır.

    Harf-i medden biri var ise harf-i medd ardından sebeb-i med, cezim veya şeddeli harf yani sükûnu med bir sözcükte bulunduğu an, medd-i lâzım olur.

    Meddi Lazım Çeşitleri 

    Medd-i lâzım kendi içerisinde ise dört maddeye ayrılır:

    - Medd-i Lâzım Kelimeyi Müsakkale: Bir sözcükte med harfi ardından med sebebi gelen lâzımî sükûnun şeddeli şekilde gelmesi ile oluşur. Bu duruma örnek ise: لاَ تُضَارُّ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Meddi Lâzım Kelimeyi Muhaffefe: Bir sözcükte med harfi ardından med sebebi gelen lâzımî sükûnun cezimli şeklinde gelmesi ile oluşur. Bu duruma örnek ise, اٰلْٰٓنَ

    - Medd-i Lâzım Harf-i Müsakkale: Kelimede med harfi ardından med sebebi gelen lâzımî sükûn ayrı bir harf üzerinde şeddeli olarak gelir ise oluşur. Bu duruma örnek ise; ( الٓ ) ألَفِْ لآمِّيمْ

    - Medd-i Lâzım Harf-i Muhaffefe: Kelimede med harfi sonrasında med sebebi gelen lâzımî sükûn başka bir harf üzerinde cezimli şekilde gelmesi ile oluşur. Bu duruma örnek ise, ( قٓ )

    Medd-i Lazım Örnekleri Nelerdir?

    Örnek 1: وَلَ الضَّٓالّ۪ينَ

    Dad ( ض ) harfi ardından gelen elif ( ا ) med harfidir. Bu harften sonra şeddeli lam harfinin ( ( لْ لِ = لِّ geldiği görülür. Şeddeli harflerde sükûn da lâzımî sükûndur. Bu nedenle med harfi sonrasında lâzımî sükûn gelmesiyle medd-i lâzım olmaktadır. 

    Dad ( ض ) harfi, 4 elif miktarı kadar uzatılarak okunmaktadır.

    Örnek 2: يٰسٓ

    Mukatta'a harflerinden biri olan bu örnek يَا س۪يٓنْ dir.

     س۪يٓنْ deki ya ( ي ) med harfi şeklindedir. 

     Med harfi sonrasında cezimli nun ( نْ ) geldiği görülür. Cezimli harfin sükûnu lâzımî sükûndur.

     Bu nedenle med harfi ardından lâzımî sükûn gelmesiyle medd-i lâzım olur.

     Sin ( س ) harfi de 4 elif miktarı kadar uzatılarak okunur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow