hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MEB Müsteşarı Tekin yeni sistemi anlattı: İmam Hatip'e gitmek zorunda değiller

    MEB Müsteşarı Tekin yeni sistemi anlattı: İmam Hatipe gitmek zorunda değiller
    expand

    TEOG sınavının yerine gelen sistemi Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin detaylarıyla anlattı. MEB Müsteşarı Tekin, öğrencilerin İmam Hatip tercih etme zorunluluğunun olmadığını söyleyerek, "Tercih ekranı­nın altında başka seçenekler de olacak. Öğrenci, “Ben bu okullara gidemiyorum ama meslek lisesini veya imam hatibi de istemiyorum” dediğinde ona, “Mahal­lendeki en yakın okula seni gönderme seçeneğinden uzaklaşmış oluyoruz. Biz seni boş kontenjanın olduğu, ter­cih ettiğin okul türünden bir okula gön­dereceğiz. Bu seçeneği istiyor musun?” diyeceğiz. İstiyorlarsa başka bir okula gidecek" şeklinde konuştu. Bu ikinci aşamada mı olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaldırılan TEOG sınavının yerine gelen yeni sistemi Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Habertürk gazetesine anlattı. Sisteme dair önemli açıklamalarda bulunan Tekin, merak edilen soruları da tek tek yanıtladı. 

    MEB Müsteşarı Tekin'in Habertürk gazetesine yaptığı açıklamalardan önemli satır başları şöyle;

    Lise giriş sınavı üzerine sorular ve cevaplar: TEOG'a geri dönüş olacak mı?

    - Liseye giriş sistemini değişti­riyorsunuz. TEOG kalktı yeni sınav nasıl bir sınav olacak?

    Aslında sınavı konuşmadan önce, ortaya koyulacak modelin mantı­ğını konuşmak lazım. Açıkladığı­mız model kısa vadeli erekleri olan bir model değil. Orta ve uzun vadede lise­lere geçişi sınavsız hale getirecek model. Ve bu modelin asıl kurgusu ortaokullarla liseler ara­sında kurulacak ilişki. Yani orta vadede lise­lere geçiş tamamen orta­okullara kayıt ile birlikte neticelenmiş olacak. Sınava gelince, aslında kamuoyu sınava odak­landı ama bu kurguda asıl önemsediğimiz sına­vın kendisi de değil, sınavla alan okullar da değil. Çünkü geriye kalan yüzde 90’da da eği­tim kalitesini eşitlemeyi, rekabetçi bir ortam oluşturmayı, pedagojik açıdan uygun bir sınıf ortamı oluş­turmayı hedefliyoruz. Asıl kurgu­muz sınavsız yerleştirilecek büyük kitlenin; ulaşım, eğitim, ilgi ve alaka açısından kendileriyle en uyumlu okula gidebilmelerinin önünü açmak. Eğitim bölgeleri oluşturur­ken zihnimizi yorduğumuz esas kısım da bu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - “Orta vadede liselere geçiş ortaokullara kayıt ile birlikte neti­celenmiş olacak” dediniz. Orta vadede hedef 4+8 mi yani? Bu durumda ortaokula girişte sınav yapar mısınız?

    Hayır. sınavları kaldırmak ister­ken, sınavı ortaokul önce­sine indirmek gibi bir yöntemi zaten kabul etmeyiz. Ancak ortao­kullar arasında müzik, spor vb. yetenek tarama­ları yapılabilir. bunun dışında böyle bir sınav asla düşünmüyoruz. Ama dediğiniz gibi belli bir vadede 4+8’e geçiş ola­bilir.

    TEOG'un yerine getirilen yeni sistemin detayları ortaya çıktı

    - Peki bu seneki sınav kaç sorudan olu­şacak?

    YÖK, “Üniversiteye geçiş için 80 soru soracağız” dedi­ğinde, 60 soru soracağımızı ilan ettik. Çünkü, “12-13 yaşındaki bir çocuğa da, 17-18 yaşındaki bir gence de 80 soru soruyorsunuz” eleşti­risi gelecekti. YÖK, geçtiğimiz hafta soru sayısını 120 olarak açıklayınca, biz de sınavı 90 soru, 135 dakika ola­rak planladık. Mantık olarak tek otu­rumluk bir sınav olacak ama sayısal ve sözel testlerin arasında çocuk­larımıza 15-20 dakikalık bir tenef­füs ortamı oluşturacağız. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bil­gisi, 10 da yabancı dilden soracağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘OKUL NOTLARI HESABA KATILMAYACAK’

    - TEOG’da yerleştirme puan­ları hesaplanırken yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkiliydi. Şimdi nasıl olacak?

    Bu sınavın okul notuna bir etkisi olmayacak, okuldaki notlar da bu sınavla ilgili herhangi bir şeyi değiş­tirmeyecek.

    Veli-der'den TEOG açıklaması: Kaygılıyız

    - Özel okullar kendileri sınav yapamayacak ve bu sınavın sonu­cuna göre mi öğrenci alacak?

    Evet, yapmayacaklarını açıkladı­lar. Bizim için prensip olarak sınav yapmalarının önünde bir engel yok ama Özel Okul Birlikleri, ekstra bir sınav yapmayacaklarını, bizim sına­vımıza göre öğrenci alacaklarını duyurdular.

    ‘MECBUREN İMAM HATİBE GİTMEK ZORUNDA KALMAYACAKLAR’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Gelelim sınavsız yerleştirmelere yani yüzde 90’ı ilgilendiren bölüme... “Evine en yakın okul” diyorsunuz ama Türkiye’deki okulların nitelikleri bir­biriyle eşdeğer değil. Türkiye’nin ücra kasabasındaki bir okulun kali­tesiyle, merkezde büyükşehirde olan bir okulun kalitesi eşit değil. Çocuklar mahalledeki okula giderse eğitimde fırsat eşitliğini nasıl sağlayacaksınız?

    Eskisinde nasıl eşitleniyordu? Ana­dolu’nun ücra köşesindeki bir öğrenci, merkezdeki bir okula geliyordu. Bu sefer o okulların kalitesini artıracak, çabası ve gayretiyle o okullarda eğitim orta­mını daha nitelikli hale getirecek öğren­ciler başka okullara gidiyorlardı ve fırsat eşitliği açısından asıl büyük handikap burada ortaya çıkıyordu. Diğer okullar sınavda hep başarısız olduğu için orada mahkûm olan çocuklar vardı. Bu daha büyük bir fırsat eşitsizliği ortaya çıkarı­yordu.

    TEOG'un yerine gelen sistem servisçileri de memnun etmedi

    - Sınava girmeyen ya da sınavda başarısız olan öğrenciler kaç tercih yapabilecek?

    Öğrenci arkadaşlarımıza her okul türünden en az 3 tane tercih etme imkânı tanıyacağız. Anadolu liselerimiz, mes­leki ve teknik eğitim kurumlarımız, bir de imam hatip liselerimiz var. Öğrenciye her okul türünden minimum 3 tane ter­cih sunacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yani 3 tane meslek lisesi, 3 tane imam hatip, 3 tane de Anadolu lisesi sunacaksınız.

    Evet. Dolayısıyla, çocuk bu 9 okuldan 5 tanesini seçecek. Herhangi bir öğren­cinin hangi okula kayıt yapacağını değer­lendirirken okuduğu ortaokul ve yaşadığı ev olarak iki tane kriterimiz olacak. İki arkadaş aynı binada oturuyorlar; bu sefer okudukları ortaokullara bakacağız.

    - Aileler şimdiden iyi okullara yakın yerlere taşınma çabası içinde­ler, bu yeni eşitsizlikler doğurmaya­cak mı?

    Eğitimdeki en büyük hata kalbi kırılan çocuklar

    Biz henüz sınavla alacak okul tercih­lerini açıklamadık, emlak piyasası nasıl etkilenmiş oluyor? Şu anda ilkokul ve ortaokullarda da aynı sistem var. Veli­lere “Senin çocuğun mahallene en yakın şu 3 okuldan bir tanesine gidebilecek” alternatifini sunduğum zaman bu hareket kendiliğinden ortadan kalkacak. Veliye tek bir okul sunsak, dediğinizi kabul ede­rim.

    - Ama 9’da 5 şans veriyorsunuz. O okulların da belli kontenjanları var. Kontenjanlar dolduğu için mecburen imam hatibe veya mecburen meslek lisesine gitme durumu olmayacak mı?

    Hayır, olmayacak. Tercih ekranı­nın altında başka seçenekler de olacak. Öğrenci, “Ben bu okullara gidemiyorum ama meslek lisesini veya imam hatibi de istemiyorum” dediğinde ona, “Mahal­lendeki en yakın okula seni gönderme seçeneğinden uzaklaşmış oluyoruz. Biz seni boş kontenjanın olduğu, ter­cih ettiğin okul türünden bir okula gön­dereceğiz. Bu seçeneği istiyor musun?” diyeceğiz. İstiyorlarsa başka bir okula gidecek.

    Uzmanlardan 'sahte ikamet' uyarısı

    "PANSİYONLU OKUL SEÇENEĞİ"

    - Bu ikinci aşamada mı olacak?

    Hayır, bunlar aynı ekranda olacak. 5’i doldurdu veya dolduramadı, altta başka bir seçenek olarak bu çıkacak. Kurgu­ladığımız tercih ekranında çocuğun kar­şısına 3 şey çıkacak. Sınava giren veya sınava girip yerleşemeyen çocuğun kar­şısına 2 ekran daha çıkıyor. Bir tanesi boş kontenjanın olduğu, öğrencinin iste­diği okula gitme seçeneği olacak. Aile­sinden uzaklaşmayı kabul eden çocuklar için pansiyonlu okullar seçeneği ortaya çıkacak. Bunu kabul eden çocuğun kar­şısına bir sayfa daha çıkacak ve bura­dan 5 okul daha seçebilecek.

    - Pansiyonu kabul eden öğrenciler 10 tercih mi yapmış olacak?

    Evet, 5+5 olacak. 

    İşte İstanbul'da ilçe ilçe 'nitelikli' lise dağılımı

    ‘TEOG’DA YÜKSEK PUANLA ÖĞRENCİ ALAN KİMİ LİSELERE SINAVSIZ GİRİLEBİLECEK’

    - TEOG’da çok yük­sek puanla öğrenci alıp yeni sistemde sınavsız girilebilecek liseler olacak mı?

    Kesinlikle olacak.

    - Bu durumda oraya en yakın öğrenciler mi yerleşecek?

    Evet, gayet doğal.

    - O zaman bir eşitsizlik olmuyor mu?

    Hayır, yok. Tam tersine, “O kalitede” dediğiniz öğrenci kendi mahallesindeki okula gidecek ve eğer bir kalitesi varsa farkını orada hissettirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow