Marjinal Ne Demek? Tdk'ya Göre Marjinal Kelime Anlamı Nedir, Kimlere Denir?
20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren dilimize Fransızcadan birçok sözcük geçmiştir. O sözcüklerden biri olan marjinal kelimesi, günümüzde de sıklıkla kullanılıyor. Orijinal dilinde ''marginale'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, uçta ve kenarda olandır. Marjinal sözcüğü cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır: Örnekler: ''Marjinal bir oluşum'' - ''Marjinal bir sanatçı.'' Kelimenin fiil hali ise ''marjinalize etmek'' şeklinde yazılır.
Marjinal Ne Demek?
Marjinal kelimesinin ilk anlamı farklı ve sıra dışı olandır. Geleneksel normların dışında kalan ve herkesten farklı yaşayan kişi ve kesimler de marjinal olarak tanımlanır.
TDK'ya Göre Marjinal Kelime Anlamı Nedir?
TDK'ya göre marjinal kelimesi, mevcut standartların ve kuralların dışında olan, uç ve aykırı olan kişi ya da durum anlamına gelir.
Bu kelime sadece sözlük anlamında kullanılmaz. Muhasebe ve ekonomi gibi alanlarda terim anlamında kullanılan bu sözcük, marjinal maliyet ve marjinal gelir gibi tamlamaların içerisinde yer alır. Örneğin şirketlerin beklenenden daha fazla değer kaybına uğramasına marjinal maliyet denir.
Kimlere Marjinal Denir?
Çoğunluğun beğenilerinden ve yönelimlerinden uzakta olan, tutum ve davranışları alışılmışın dışında olan kişilere marjinal denir. Bohem kelimesiyle yakın anlamlı olan marjinal sözcüğü, genellikle sanatçılar için kullanılır.
Marjinal ve bohem olarak adlandırılan kişiler, toplumsal tabuları ve gelenekleri reddederler.
Örneğin herhangi bir konuda hakkında bir kişinin savunduğu bir fikir diğer herkesin düşüncelerinden farklıysa, o fikir ''marjinal'' olarak tanımlanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sözleşmeli öğretmenlik tercih kılavuzu 2024: MEB öğretmen atama tercihleri ne zaman başlıyor?
KPSS ortaöğretim tercihleri 2024 ne zaman başlayacak? Gözler ÖSYM tercih kılavuzunda!
29 Ekim’de ne oldu? Kısaca Cumhuriyet nasıl ilan edildi?
Anadolu Üniversitesi (AÖF) kayıt yenileme 2024 son tarih ne zaman?
Zitvatorok Antlaşması Nedir, Önemi Nedir? Zitvatorok Antlaşması Ne Zaman, Kimler Arasında İmzalanmıştır?