Mahremiyet Nedir? Tdk'ya Göre Mahremiyet Ne Demek?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mahrem kelimesi, gizli tutulan, alenen açıklanmayan ya da gösterilmeyen demektir. Bu kelimenin sonuna getirilen -iyyet eki ile oluşturulan mahremiyet sözcüğü ise gizli saklı ve üstü örtülü anlamına gelir.
Mahrem kelimesiyle eş anlamlı olan bazı sözcükler ise şu şekilde sıralanabilir:
1- Meknun
2- Mestur
3- Mahfuz
4- Muzmer
5- Hafi
Mahremiyet Nedir?
Mahremiyet, kişinin yaşam alanında ve özel hayatında başkalarıyla paylaşmak istemediği tüm duygu ve düşüncelerin toplamıdır. Demokratik toplumlarda tüm bireylere mahremiyet hakkı tanınmıştır. Kişi, kendisine ait bilgileri, sadece kendi isteği dahilinde başkalarıyla paylaşabilir.
Örneğin özel hayatın gizliliği de mahremiyet hakkının bir parçasıdır. Bu nedenle bir kişinin özel hayatına dair bilgilerin kamuoyu ya da basın ile paylaşılması anayasal bir suçtur.
Bununla birlikte mahremiyet kelimesi tıp ve sosyoloji gibi bilimlerde de sıklıkla kullanılır. Yasalar çerçevesinde her sağlık çalışanı hastanın mahremiyetin saygı duymak zorundadır. Hastaya ait bilgilerin başka bir kişi ya da kurumla paylaşılması yasaktır.
Bu kelimeden türetilmiş olan namahrem sözcüğü ise iki farklı anlama gelir. İlk anlamı yabancı olan bu kelime, evlenmelerinde dinen bir sakınca olmayan kadın ve erkekler için de kullanılır.
TDK'ya Göre Mahremiyet Ne Demek
TDK'ya göre mahremiyet kelimesinin ilk anlamı, bir kişiye ya da topluluğa mahsus olan bilgi ve özelliktir. Bu kelime aynı zamanda gizlilik manasına da gelir.
Örnek Cümle:
Herkes başkalarının mahremiyet hakkına saygı duymalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
17 Aralık okullar tatil mi? Kar tatili olan iller
AÖL sınav giriş belgesi sorgulama: Açık lise sınav yerleri 2024 açıklandı mı?
MEB AGS SORU/KONU DAĞILIMI: AGS konu dağılımı belli oldu mu? 2025 AGS'de neler değişti?
15 TATİL NE ZAMAN? Yarıyıl (sömestr) tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024-2025 EĞİTİM DÖNEMİ MEB TAKVİMİ!
AÖF sınavı 2024 saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek, kaçta bitecek?