hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mach Sayısı: Hızın Ses Hızına Göre Değerlendirilmesi

    Mach Sayısı: Hızın Ses Hızına Göre Değerlendirilmesi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bir kütlenin hızı üzerinden bu hıza bağlı olarak yapılan matematiksel hesaplama mach sayısı şeklinde öne çıkar. Özellikle bu durum uçaklar üzerinden ses hızı ile beraber ele alınan hesaplama doğrultusunda değerlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akışkanlar mekaniği içerisinde bulunan bir sayı olmasının yanı sıra, hareket halindeki bir mekaniğin ya da bir maddenin üzerinden değerlendirilir. Tabii burada kütlenin bulunduğu şartlar üzerinden ses oranı eşliğinde işlem yapılır. Buna bağlı olarak uçakların hızı ile beraber ses hızının neye bağlı olduğuna yönelik bilgilerde bu durumda ortaya çıkarılmaktadır.

     Mach Sayısı: Hızın Ses Hızına Göre Değerlendirilmesi

     Akışkanlar mekaniğinde hareket halindeki bir kütle hızının, kütlenin bulunduğu şartlardaki ses hızına oranı mach sayısı olarak ön plana çıkar. Kısaltma olarak ele alındığında ‘’Ma’’ ya da ‘M’ şeklinde ifade edilir. Bu bağlamda özellikle hızın ses oranına göre hesaplamasını ele alan bir mekanik hareket yapısı olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok uçaklar üzerinden ele alınması ile beraber aynı zamanda kimyasal süreçte yine hesaplama içerisinde bulunmaktadır.

     Bu doğrultuda ses hızının karesi hava sıcaklığı ile doğru orantılıdır. O yüzden yerden yükseldikçe ses hızının da azaldığını ifade etmek mümkündür. Böylece o yükseklikteki mach sayısı doğal olarak deniz seviyesine göre çok daha düşük hale gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yani yukarı çıkıldıkça ses hızı azalır ve aynı paralel doğrultuda mach sayısı da azalmış olur. Bu durum aynı zamanda dünyanın atmosfer içerisindeki tabakalarına göre de farklılık yaratmaktadır. Uzaya doğru çıkıldıkça farklı atmosfer tabakalarında ses hızı düşüş göstermeye devam eder.

     1 Mach Kaç Ses Hızı Eder?

     Mach sayısı aynı zamanda yapılan matematiksel işlem ile birlikte sabit olarak ses hızı ile ele alınmaktadır. Bu doğrultuda deniz seviyesinde ve gerekli kimyasal, fiziksel koşullar sabit olarak ele alındığı zaman, Mach sayısı ile ses hızı arasında bir hesaplama yapılabilir.

     - 1 Mach = 1.226,5 km/saat biçiminde ifade edilmektedir.

     - Bu durum aynı zamanda 340 metre/saniye olarak da ön plana çıkar.

     Yukarıda verilen matematiksel hesaplama neticesinde ses hızının sabit şekilde mach sayısı üzerinden bu şekilde hesaplandığı görülmektedir. Özellikle uçaklar üzerinden yapılan ses hızı kapsamındaki hesaplama için bu yöntem yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

     Mach Sayısının Değişimine Bağlı Olarak Ses Hızı İsimleri Nelerdir?

     Genel çerçevede ses hızı ile beraber mach sayısının doğru orantılı şekilde değiştiğini söylemek gerekir. Bu bağlamda sayıya uygun olarak cisimlerin ses üzerinden hızları ele alındığında şu şekilde isimler ön plana çıkmaktadır;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Supsonik

     - Sonik

     - Süpersonik

     - Hipersonik

     Bu şekilde yukarıda verilen sıralama ile beraber ses hızı üzerinden mach sayısı da artış göstermektedir. Aynı zamanda öne çıkan bu maddelendirme en baştan en sona doğru artış gösteren hızı ifade eder. Böylece ses hızı oranı hesaplanarak buna göre işlem yapılır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow