Lozan Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Lozan Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Tarihte birçok farklı antlaşma yapıldığı bilinmektedir. Özellikle savaşlar ve bunun gibi birçok olay sonucunda anlaşmalar yapıldığı dikkat çekmektedir. Bu antlaşmalardan bir tanesi de Lozan olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Lozan Antlaşması tarihe iz bırakmış olmasıyla dikkat çekmektedir. Bu anlaşmayla 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti'nin kayıpları telafi edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti egemenliğine adım atılmıştır.
Lozan Antlaşması Kimler Arasında Yapıldı?
Bilindiği üzere Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı'ndan büyük bir yara alarak çıkmıştı. Tabi bunları sarmak hiçte kolay olmamıştır. Özellikle 1920 yılında imzalanan Sevr Barış Antlaşması çok ağır maddeler içeriyordu.
Bunun yanında Osmanlı Devleti'nin yerini almaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti kendini ispat etmek için birçok başarıya imza atmıştır. Lozan Antlaşması Türkiye Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır. Böylelikle Türk tarihinde bir dönüm noktası yaşanmıştır.
Lozan Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?
Lozan Antlaşması Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan son derece önemli bir antlaşmadır. Antlaşmanın tarihi ise 24 Temmuz 1923 olarak bilinir. 1919 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı bazı kayıplar olsa da genel anlamda başarıya ulaşmıştı. Bu başarıların neticesinde ise Türkiye hükümeti daha etkin olmaya başlamıştır.
Tabi Kurtuluş Savaşı devamında kalıcı başarılar gerekiyordu. Bunun içinde tarihler 1923'ü gösterdiğinde çok önemli gelişmeler olmuştur. Özellikle Yunanların Anadolu'dan çekilmeye başlamaları Lozan için bir zemin hazırlamış oldu.
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde harekete geçen Türk Hükümeti, Sevr Antlaşması ile kaybedilen topraklara karşı çıktı. Bunları almak ve bütünlük sağlamak adına Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının belirlenmesi gerekiyordu. İşte bu noktada Lozan Antlaşması ile önemli kazanımlar elde edilmiştir.
Lozan Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Lozan Antlaşması toplamda 143 maddeden meydana gelir. Antlaşmada en önemli sorunlara çözüm bulunduğu bilinir. Bunlar arasında kapitülasyonlar ve boğazlar da yer almaktadır. Lozan Antlaşması'nın en önemli maddeleri ve özellikleri şöyledir;
- Boğazlar Türkiye'nin başkanlığında olan bir komisyon tarafından yönetilecek.
- Yabancı devletlere sağlanan ayrıcalıklar kaldırılacak.
- Yabancı okullar Türk yasalarına uyacak.
- Osmanlı'nın geçmişten kalan borçları ödenecek.
- Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da bulunan Türkler yer değiştirdi.
- Ekonomik açıdan zorda olan Yunanistan'a tazminat ödetmek yerine Karaağaç ve çevresi alınmış.
- İran ve Irak sınırı kesin olarak çizildi.
- Musul ve Kerkük sorunu çözüldü.
Lozan Antlaşması'nın daha birçok maddesi olsa da en önemlileri daha planda yer almıştır. Tabi maddelere bakacak olursak eğer Türk tarafı son derece önemli başarılara imza atmıştır.
Lozan Antlaşması'nın En Büyük Önemi Nedir?
Lozan Antlaşması'nın en büyük önemi Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi olarak tanınması olarak bilinir. Bu antlaşmayı kabul eden İtilaf Devletleri Türklerin üstünlüğünü kabul etmişlerdir. Atatürk deyimiyle 'Lozan Antlaşması Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır' demek doğru olur. Ayrıca Türkiye'nin bugünkü sınırları bu antlaşma ile çizilmiş sayılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öğretmenler Günü şiirleri... Kısa ve uzun, 2 ve 5 kıtalık Öğretmenler Günü şiiri
MEB 1. Dönem 2. yazılı sınav tarihlerini açıkladı: MEB ortak sınavlar ne zaman yapılacak?
TÖDER deneme sınavı sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
AUZEF sınav sonuçları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
MEB ortak sınav sonuçları belli oldu mu? 6. ve 10. sınıf ortak sınav sonucu e-Okul ekranı!